Terugblik

Picturing the Future 2015Naam Mirjam Burgers
Werkzaam ING – Internationaal Leiderschapsontwikkeling


Mirjam Burgers is al meer dan tien jaar werkzaam voor ING en een echte professional op het gebied van leiderschapsontwikkeling. Het verbaasde dan ook niemand dat haar Trend Talk op Picturing the Future 2015 over de toekomst van management ging. Zeer gewaagd durfde zij de vraag te stellen, of er eigenlijk wel toekomst was voor management. Een vraag die zij zichzelf regelmatig stelde en die het begin van haar zoektocht werd.

Als zeer ervaren spreker was het podium beklimmen geen moeite: de weg ernaar toe dat was Mirjam’s grootste uitdaging. “Ik vond het een enorme worsteling, ook al vond ik het onderzoek doen heel tof. Maar het onderwerp was heel breed en dat maakte het moeilijk”. Mirjam presenteerde haar bevindingen eerst als afstudeerwerk voor de Trendacademy aan haar docenten Djenny Brugmans & Nanon Soeters, die zeer tevreden waren.

Ondanks haar goede beoordeling, wilde Mirjam meer, “Ik mocht daar staan, dus ik wilde echt smashing zijn”. Om haar presentatie naar een hoger plan te tillen, heeft ze haar onderzoek nogmaals gedaan en een graphic designer in handen genomen. Voor een groep staan mag dan geen punt zijn voor Mirjam, ze wilde er zeker van zijn dat ze ook op alle andere punten een onuitwisbare indruk zou achterlaten.

Onderzoek doen is Mirjam het beste bevallen. “Je begint te zoeken: wat wil je nu exact raken? Daarbij word je gedwongen om te gaan kaderen en een focus te houden”. Een methodiek die ze bij de Trendacademy heeft geleerd en waar ze veel aan heeft in haar huidige werkzaamheden. “Een proces waarbij je in eerste instantie geen idee van hebt welke kant het opgaat, maar waarvan de onderdelen wanneer je gaat puzzelen langzaam op hun plek vallen”. De ondersteunende en motiverende begeleiding van Djenny & Nanon werden daarin zeer gewaardeerd.

Picturing the Future 2015 heeft Mirjam als iets zeer bijzonders ervaren. “Ik vond het geweldig om voor een groot publiek te staan, een zaal vol energie”. De sfeer, de diversiteit en de vele geïnteresseerden ziet zij dan ook als de hoogtepunten van de dag. Een event als Picturing the Future is de perfecte plek om nieuwe mensen te ontmoeten, ook dat heeft Mirjam volop gedaan. Door haar talk over de toekomst van management geeft ze vandaag de dag niet alleen les op het HBO naast haar reguliere werk, maar wordt ze ook regelmatig gevraagd voor het geven van presentaties. Een mooie verdienste naar aanleiding van haar fraaie prestatie.

Mirjam kwam als een echte trend rookie de Academy binnen, zoals ze zelf zegt. “Ik vond het interessant maar meer eigenlijk niet”. Door de Trendacademy heeft ze geleerd dingen te duiden, en bewuster te gaan kijken, iets wat ze vandaag de dag nog altijd doet. Tot slot heeft ze nog een mooie tip voor haar opvolgers: om simpelweg te genieten van het moment, een connectie te maken met het publiek, en vooral heel veel te oefenen.


Naam Ellen Groenveld
Werkzaam Cultuur & Retail


Ellen Groenveld was een van de sterren op het podium van Picturing the Future 2015. Ze is actief in de wereld van Cultuur en Retail en houdt zich, samen met haar compagnon, specifiek bezig met musea te helpen bij het inrichten van hun (online) winkels. Niet simpelweg retail vertalingen, maar conceptontwikkeling waarbij het verhaal van het musea vertaald wordt naar een winkel.

Het mag dan ook niet verbazen dat dat Ellen’s talk over het museum van de toekomst ging. “Waar zou het museum van de 21ste eeuw naar toe moeten gaan?” was de hoofdvraag binnen het trend onderzoek van Ellen.

Al voor dat Ellen aan de Trendacademy begon, was ze actief bezig met het verzamelen van beelden; ze was continue bezig te kijken wat er gebeurde in retail en consumentenbehoeften. Daardoor zag ze ook dat deze ontwikkelingen vaak niet aansloten bij wat museums aanbieden. “Dat signaleren deed ik altijd al, maar het miste een fundament, dat heb ik op de academy geleerd”. Daar leerde ze namelijk hoe ze deze kennis over de toekomst, -trends-, kon toepassen in de praktijk. Een theoretisch kader van waaruit ze haar bevindingen kon vertalen naar de werkelijkheid.

Een andere vaardigheid die Ellen aan de Trendacademy te danken heeft, is presenteren: “dat deed ik nooit, dat deed mijn compagnon altijd. Maar nu moest ik wel!”. Ondanks dat Ellen dus geen geboren spreker was, vormde de eindpresentatie de apotheose van de opleiding voor haar. “Ik wilde de derde module doen en toen heb ik wel heel fors ingezet op een goede eindpresentatie”. Een goede eindpresentatie betekent namelijk kans op een plekje op het podium in Pakhuis de Zwijger. En dat is volgens Ellen de kers op de taart.

De dag zelf had Ellen niet willen missen. Ze omschrijft het als een vrolijke en uitgelaten dag. “Veel mensen zijn naar me toe gekomen om te vertellen dat ze het leuk vonden. Dat was toch weer een positieve bevestiging voor mij”. Naar aanleiding van het Picturing the Future event 2015 is Ellen een samenwerking aangegaan om het museum van de toekomst te bouwen, een spannend en innovatief project.

De durf om te presenteren en het structuur aan brengen in de signaleringen die ze doet, dat is iets wat Ellen aan de Trendacademy heeft overgehouden. Ellen heeft altijd haar eigen weg gevolgd ook tijdens de opleiding en heeft het zeer gewaardeerd dat daar de ruimte voor was. “Ze hebben mijn eigenzinnigheid altijd gewaardeerd, en me geholpen met structuur en denkkaders”. Tot slot wenst Ellen de nieuwe spreker veel plezier: “Ga er staan en geniet!”.


Naam Chantal van der Nat
Werkzaam Ondernemer in de creative sector


Chantal van der Nat is na afronding van de Trendacademy en haar deelname aan het event Picturing The Future haar eigen bedrijf Conceptshoots begonnen. Conceptshoots lanceert, vernieuwt en implementeert concepten. Sinds kort geeft ze ook, samen met een compagnon, haar ongezouten adviezen op het gebied van branding via BEMOEI BUREAU 013. Tot slot besteedt ze nog tijd aan freelance marketing klussen. Een bezig bijtje dus!

“De Trendacademy heeft me dat laatste zetje gegeven om echt voor mezelf te gaan. Mijn deelname aan Picturing The Future gaf me de bevestiging dat ik het kan, dat mijn kijk op de wereld en mijn acteren in de markt klopt”.

In 2015 betrad Chantal het Picturing The Future podium met haar talk over ‘Bezit als Ballast’, waarbij haar focus op de interieurbranche lag. “Mijn doel was echt om te onderzoeken of je vanuit trends nieuwe concepten kunt bedenken voor de interieurmarkt”. Ze noemt zichzelf een geluksvogel omdat ze, in tegenstelling tot de meeste andere deelnemers aan de Trendacademy, fulltime tijd had voor haar onderzoek en presentatie. Ondanks de ruime tijd had ze haar handen vol. “Daardoor legde ik de lat steeds hoger en ben ik blijven perfectioneren. Op een gegeven moment moest ik echt tegen me zelf zeggen: stoppen, nu is het goed!”. 

Na haar intensieve onderzoeksperiode was Chantal vooral heel blij en trots om haar eindwerk met zoveel geïnteresseerden te mogen delen. De rol van de Trendacademy heeft ze als heel prettig ervaren, “Djenny en Nanon zijn echte kenners en ook hun lat ligt hoog”. 

Djenny en Nanon hebben Chantal vooral geholpen in de opbouw en visualisatie van haar verhaal. “De dames overzien het geheel en geven duidelijk richting en sturen daarop. Dat is een fijne houvast.”

Tijdens het event heeft Chantal alleen maar kunnen stralen en genieten. “Ik was mega trots dat ik daar mocht staan, dan voel je jezelf wel echt een expert”. Naar aanleiding van haar talk heeft ze veel nieuwe inspirerende contacten opgedaan. Haar presentatie gebruikt ze tegenwoordig meer als een tool om uit te leggen wat ze voor potentiële opdrachtgevers kan betekenen, wat ze doet en hoe ze denkt. 

“De Trendacademy heeft mijn denken veranderd, ik kan veel sneller schakelen en gesprekken daadwerkelijk op een ander niveau voeren. Wat ik ook mooi vind om te zien, is dat sommige voorbeelden en richtingen in mijn presentatie een jaar later steeds zichtbaarder worden in de markt. Steeds vaker heb ik dan ook het gevoel, ‘Chantal zag het al’. Ook op andere gebieden”.
Waar Chantal eerst meer een doener was, is er nu ruimte gekomen voor conceptueel denken om haar werk naar een hoger level te tillen. Tot slot wenst Chantal de nieuwe lichting vooral veel plezier. “Geniet er met volle teugen van en besef dat je op dat podium staat. Voor mij was spreken tijdens het trendevent één van de hoogtepunten van 2015, omdat het zoveel in gang heeft gezet!’

Close
Go top