Momenteel werkzaam bij HEMA als coördinator fotostudio maar ook de plannen om een eigen bedrijf te starten liggen klaar, dat is de ambitieuze en ondernemende Isabel Koelewijn ten voeten uit. Tijdens het Picture the Future 2014 event verraste Isabel geïnteresseerden met haar nieuwe kijk op duurzame mode. Haar talk over “Hoe je klank kunt geven aan duurzame mode” was speciaal gefocust op retailers in dit vakgebied.

De weg naar de presentatie toe was een hele zoektocht, waarin de Trendacademy haar de juiste begeleiding bood om structuur aan te brengen in haar bevindingen. “Van maatschappelijk trends, naar consumenten trends en uiteindelijk markt trends, die opbouw is echt iets wat ik geleerd heb op de opleiding”. Haar onderzoek sloot ze af met de prachtige conclusie dat we “mode zouden moeten behandelen als een dierbaar familielid”.

Picturing the Future 2014 was voor Isabel de doorslaggevende bevestiging dat ze op haar eigen kunnen mag vertrouwen. “Ik vond het heel spannend, maar voelde me uiteindelijk gedragen die dag”. Haar succesvolle presentatie heeft er tevens voor gezorgd dat ze zichzelf nu sterk genoeg voelt om ook op eigen initiatief presentaties te houden.

Isabel heeft de Trendacademy als een waardevolle leerweg ervaren.
“Ik heb echt mijn passie ontdekt en bevestigd gekregen”. Ze heeft namelijk altijd al affiniteit met trends gehad maar ziet zichzelf echter ook als een gevoelsmens. De Academy heeft haar geleerd om haar intuïtie te onderbouwen hierin. Voorheen baseerde ze haar waarnemingen op gevoelens en was er van structuur geen sprake; door de opleiding heeft ze geleerd nog meer te filteren, waarnemingen te clusteren en onderbouwde conclusies te trekken. Ze heeft nu de kennis en kunde in handen om deze bevindingen te transformeren in nieuwe concepten en strategieën.

Een wijze les die Isabel, mede door de Academy, geleerd heeft en die ze graag met andere wil delen is dat je nooit klaar bent. “Laat dingen niet liggen met het idee dat je klaar bent! Hou je zelf scherp en blijf altijd om je heen kijken, blijf leren, je bent nooit klaar”. In de toekomst wil ze haar dromen waar maken en een eigen bedrijf beginnen gebaseerd op de dingen die ze bij de Academy geleerd heeft. “Dankzij de Trendacademy durf ik deze stap nu te zetten”.


Rosemarie Konijnenburg wilde met haar talk over ‘je merk als aanjager voor verandering’, hoofdzakelijk corporate marketeers, MKB+ en CEO’s aanspreken over het belang van veranderende organisaties en hun maatschappelijk toegevoegde waarde. Haar presentatie was extra bijzonder omdat ze zingend begon. “Ik vertelde mensen over het verlaten van hun comfortzone, dan moet ik dat zelf ook doen!”

De eindpresentaties waren het hoogtepunt van een zeer waardevolle reis bij de Trendacademy, aldus Rosemarie. “Het gaf me zoveel energie; van het kiezen van mijn onderwerp tot het bereiken van het einddoel met de andere cursisten: het was een mooie afsluiting”.

Ondertussen heeft Rosemarie haar talk al bij diverse klanten gehouden, aangepast aan de specifieke doelgroep waarvoor ze spreekt. Bovendien heeft het event haar een nieuwe klant opgeleverd die onder de indruk was van haar kijk op verandering en wat dit voor organisaties zou kunnen betekenen.

Nadat Rosemarie in aanraking kwam met Rozenbrood tijdens een avondlezing voor vrouwen in marketingcommunicatie was ze gelijk onder de indruk en heeft ze zich aangemeld voor de Trendacademy. Deze leerweg in de wereld van trends heeft Rosemarie de handvatten gegeven die zij wilde vinden om bedrijven te helpen verder te kijken.
“Als je wilt dat bedrijven wendbaar worden, moet je ze ook kunnen aangeven wat er te koop is in de wereld”.

Wanneer Rosemarie spreekt over de toegevoegde waarde van de Trendacademy voor haar professionele carrière is het hoofdzakelijk het feit dat ze heeft geleerd de wereld beter te duiden wat haar het meest is bijgebleven. Het leren te rubriceren, met beeld om te gaan en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven vanuit je eigen kracht. De Trendacademy heeft haar de tools geboden om een vertaalslag te maken in wat ze ziet en voelt dat er aan het gebeuren is.

Bovendien geeft Rosemarie aan dat ze door de opleiding een andere taal heeft leren spreken. “Zonder de Trendacademy had ik dat nooit geleerd, nu kan ik dingen anders onder woorden brengen”. De opleiding heeft haar het zelfvertrouwen en de onderbouwing gegeven om van trends tastbare handvatten te maken en haar klanten bewust te maken van de toegevoegde waarden ervan.

Voor de toekomst heeft Rosemarie de wens nog meer mensen uit hun comfortzone te halen met een focus op maatschappelijke betrokkenheid. “We moeten van onze stoel komen op een positieve manier, niet denken in schaarste, maar in overvloed!”


Yvette van Diepen is zelfstandig grafisch ontwerper. Naast haar werk voor magazines richt ze zich tegenwoordig hoofdzakelijk op jongerencommunicatie. Tijdens haar presentatie op het Picturing the Future 2014 event heeft zij dan ook gesproken over de toekomst van grafisch ontwerpen offline, omdat door de digitalisering en economische crisis de vraag hiernaar drastisch is veranderd.

Haar wil om deze toekomst te onderzoeken onderstreept Yvette’s nieuwsgierige karakter.
Binnen de structuur die de Trendacademy haar bood, heeft zij zelf onderzoek gedaan naar innovaties, passende trends en veranderende attitudes die haar deden concluderen dat de rol van ontwerpen aan het veranderen is.

De eindpresentatie was de kers op de taart van een bijzonder leertraject, aldus Yvette. “Ik vond het onwijs spannend, maar ook een enorme kick om mijn bevindingen te mogen delen met zo’n groot publiek”. Wat haar het meeste is bijgebleven van het event is de diversiteit aan lezingen, waardoor de dag als het ware een overzicht aan actuele trends was.

Yvette is in haar werk voor diverse lifestyle magazines al eerder in aanraking gekomen met trends maar bij de Trendacademy vond zij de structuur en verdiepingsslag waar ze naar op zoek was. “De academy is lekker speels, werkt veel met beelden en de opbouw van de opleiding was heel logisch voor mij”.

Ondanks dat Yvette in haar dagelijkse werkzaamheden doorlopend met beeld werkt, heeft ze op de opleiding geleerd hoe ze trends in beeld kan vangen. Daardoor is ze zich nu gaan richten op branding en visuele positionering. Ze is zich bewust geworden van het feit in deze tijd dat mensen bij het ontwikkelen van nieuwe concepten eerder om de tafel moet gaan zitten en dat co-creatie hierin onmisbaar is.
Ze gebruikt trendwatchen momenteel als een tool om een kader te stellen, het helpt haar uit te zoomen en het grotere geheel te zien. “Ik kijk niet alleen meer naar mijn eigen vakgebied, ik kijk om me heen”. Het is zelfs zo dat de Yvette gelooft dat de Trendacademy ervoor gezorgd heeft dat ze niet langer in disciplines denkt maar zichzelf is gaan zien als een gestructureerd creatieveling.
Haar focus voor de toekomst ligt op concept ontwikkeling, branding en grafisch ontwerp op basis van trends.


Monica Kiezebrink is momenteel werkzaam als hoofd van de afdeling communicatie en fondsenwerving voor KNCV Tuberculosefonds. Ze heeft altijd hart gehad voor maatschappelijk belang. Het mag dan ook niet verrassen dat haar Trendtalk op het Picturing the Future 2014 event gefocust was op de toekomst van maatschappelijke organisaties. Niet alle maatschappelijke organisaties, maar specifiek fondsenwervende organisaties. Monica is al langere tijd actief in deze sector en had daarom de wens te onderzoeken wat deze bijzondere sector te bieden heeft aan non-profit en goede doelen organisaties.

Als doorgewinterde publieke spreker was de presentatie zelf niet echt de uitdaging voor Monica. De weg ernaar toe wel. “Ik had stapels met informatie, dan moet je op zoek naar systematiek, combineren en puzzelen, dat was een heel proces”. Ook het feit dat ze nu haar eigen visie mocht gaan ontvouwen, heeft ze als zeer bijzonder ervaren. “Mensen kwamen echt naar mij luisteren en de reacties waren zeer positief”.

Monica was een van de pioniers voor module 3 van de Trend Academy en dat is niet tegengevallen. “Ik vond de eerste twee modules helemaal super; de laatste module twijfelde ik over, presenteren op zich had ik namelijk al veelvuldig gedaan”. Ze miste de Academy na de tweede module echter zo erg, dat ze toch besloot module 3 te volgen. “Een keer in de twee weken les vond ik zo fijn, ook de druk die ik had tijdens de opleiding was positief stimulerend”.

Als hoofd van de afdeling communicatie en fondsenwerving gebruikt Monica momenteel weinig van de kennis en tools die ze op de Academy heeft geleerd. “Ik knip nog altijd artikelen uit, scheur boekjes kapot en die stop ik in mappen, maar die kan ik niet direct voor mijn werk gebruiken helaas”. Toch gelooft Monica dat ze door de opleiding op een andere manier naar dingen kijkt. “Ik heb geleerd hoe ik dingen kan combineren om tot nieuwe ideeën te komen en dat gebruik ik nog elke dag”. De Academy heeft haar op een positieve manier gedwongen om verder te kijken. “Dankzij de opleiding heb ik meer oog voor nieuwe ontwikkelingen en hoe ik dat kan vertalen in kansen”.

Ze zou het leuk vinden als trendwatching ook een vak zou zijn op de middelbare school. “Het hele idee van trendwatching heeft zo een kracht en potentie, het brengt disciplines samen”. Op die manier zouden we volgens haar samen kunnen kijken naar nieuwe oplossingen voor huidige en toekomstige problemen. “Iedereen zou de opleiding moeten gaan doen, daar wordt de wereld beter van”.


Close
Go top