ZITTEN is het nieuwe roken

Dacht je door te stoppen met roken je levensduur aanzienlijk verlengd te hebben, kom je toch bedrogen uit. Wij mensen zijn namelijk gemaakt om te staan, niet om te zitten. Wie dus zijn werkweek op een bureaustoel slijt, de ganse dag in een stinkende vierwieler vertoeft of de avond al bingewatchend op de bank doorbrengt, verhoogt de kans op voortijdig overlijden met ongeveer 40 procent. Zo leerde ik van een middagje klikken op het net.

Te veel zitten heeft nadelige effecten voor de bloedsomloop en het hart. Bewezen is dat mensen die overdag zitten, dat vaak ook ’s avonds na het eten doen, waardoor de stofwisseling niet goed op gang komt. Zitten nodigt daarnaast ook uit tot andere ongezonde gewoonten zoals snacken, waardoor we ook nog eens vatbaar zijn voor obesitas. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die graag zitten over het algemeen veel minder aan lichaamsbeweging doen, en daarmee is de cirkel rond.

De oplossing ligt natuurlijk voor de hand: vaker bewegen. Al met een lichte inspanning zoals een wandelingetje na lunch of diner dragen we bij aan een betere bloedsomloop én een hogere productiviteit. Vooral dat laatste heeft ervoor gezorgd dat beweging ook op de werkvloer trendy is geworden. Dynamisch werken heeft enkele jaren geleden voorzichtig zijn intrede gedaan op de werkvloer. Denk: verstelbare bureaus, skippyballen om op te zitten en nieuwe manieren van vergaderen.

Waar destijds nog een beetje lacherig over werd gedaan, is nu big business. Flexplekken, vergaderzones en ontmoetingsplekken zijn zo ingericht dat medewerkers wel moeten bewegen. We kijken niet meer op van een wandelclinic onder lunchtijd, een yogaworkshop om de stress van de drukke werkdag achter ons te laten of een hardloopwedstrijd in het weekend waar we onder de vlag van onze werkgever ons beste beentje kunnen voorzetten.

Nog even en de maandelijkse borrel legt het af tegen het buikspierkwartier

Ik heb het roken al enige tijd geleden opgegeven. Helaas geldt dat nog niet voor het zitten. De ironie is dat ik niet alleen mijn werkdagen grotendeels zittend achter een bureau slijt, maar ook nog eens beroepsmatig tv en ‘on demand’ kijk, zittend.

Simone

Overdag en ’s avonds. Ik werk namelijk voor de publieke omroep en heb zeg maar van mijn hobby mijn werk gemaakt. Maar het is tijd voor verandering. De laatste drempel wordt weggenomen door de bewering dat we (en ik dus ook) met een paar uur staan per dag ruim drie kilo vet per jaar kunnen verliezen!

Dus neem ik de proef op de som en vind je ook mij de komende weken staand op de werkvloer. Op platte schoen dat wel, want ik was binnen het circuit al gewaarschuwd voor pijnlijke voeten. Eerlijkheidshalve vrees ik wel dat het even duurt voordat ik mijn draai gevonden heb.

Simone Mutsaers

Bewaren

Close
Go top