Will we ever get rid of our plastic waste?

Plastic soup

Een paar weken terug zag ik een bericht dat ze een dolfijn, die steeds richting de kust zwom, uit zijn lijden hebben moeten verlossen, omdat –bleek uiteindelijk– het beest 30 plastic zakken in zijn maag had en al lange tijd niet meer had kunnen eten. Zo naar. Als je dan al die zakken naast elkaar ziet liggen, vraag je je af wanneer daar eens een definitieve oplossing voor komt.

Plastic wordt vaak in de magen van dieren aangetroffen. Maar helaas ontkomen ook wij niet aan het binnen krijgen van plastic. Plastic balletjes die in je scrub of tandpasta zitten zijn zo klein dat die niet uit het afvalwater gefilterd kunnen worden. Wij krijgen ze met een slok water gewoon binnen!

Ook in cosmetica zitten microplastics, wel 67 verschillende soorten

Deze krijg je via bijvoorbeeld lippenstift ook binnen.

The Kiss of Death noemt de Plastic Soup Foundation dat.

Het is overal
Een grote boosdoener zijn de verpakkingen. Je weet dat er veel plastic wordt gebruikt, want het zit echt overal omheen. Maar sinds het scheiden van het plastic afval ben ik wel geschrokken hoeveel dat eigenlijk is. De gewone kliko blijft schrikbarend leeg en de plastic verzamelzakken zitten bizar vol.

Ik doe mijn boodschappen bij een grote supermarktketen en heb het gevoel dat ik daar weinig invloed op de verpakking heb. Tasjes zijn afgeschaft. Dat is een mooie stap, maar het product dat ik nodig heb ligt daar nou eenmaal al verpakt en wel op mij te wachten. Ik heb aan Albert Heijn eens gevraagd welke invloed ik heb als consument. Mijn facebookgesprek met AH kun je hier lezen.

Wat kunnen wij als consument doen?
Wij kunnen als consument wel degelijk iets doen. Je afval scheiden. Letten op die verpakking, koekjes die per 2 in een verpakking zitten, zijn vaak ook verkrijgbaar als rol koek. En die appel kan ook gewoon los in je boodschappentas i.p.v. in zo’n doorzichtig zakje van de supermarkt. Let eens op die scrub, tandpasta en cosmetica. Hier vind je meer tips.

Plastic kl
Welke innovaties zijn er?
Gelukkig zijn er ook grotere alternatieven, mooie innovaties die misschien echt de oplossing kunnen zijn.

PlasticRoad
Gerecycled plastic en kunststof worden verwerkt tot prefab wegdelen, deze bestaan voor 100% uit gerecycled materiaal. Daarnaast gaan deze wegen 3x langer mee.
Eetbare tasjes
In Indonesië is er een initiatief waarbij tasjes eco-vriendelijk zijn gemaakt. Zo eco-vriendelijk dat je ze kunt opeten. Deze zijn in water oplosbaar en na oplossen niet schadelijk voor het milieu.
Legging van plastic flesjes
Girlfriend Collective heeft inmiddels 6 miljoen plastic flesje omgetoverd in kleding.

Dit soort voorbeelden zijn er gelukkig nog veel meer. En al jaren zijn er bedrijven/studenten die systemen ontwikkelen waarmee de oceanen schoon gezogen kunnen worden. Prachtige innovaties, waarvan ik heel erg hoop dat deze succesvol worden en de vreselijke gevolgen van het plastic afval teniet kunnen doen.

Op naar een schone zee, schone wereld en plasticvrij kussen met je lief.

 

Melanie van Polen
Taste of Trends

Close
Go top