Wat wil je later worden?

Dronepiloot of robotingenieur?

Toen ik vroeger een jaar of 8 was wou ik actrice worden of kapster. Veel kinderen in de klas wilden politieman, arts of juf worden. Wat zeggen kinderen nu op dezelfde leeftijd? Is dat nog steeds politieman, arts of juf? Of zeggen ze al cyber-security expert, 3d printontwerper of app ontwikkelaar? Of noemen ze een beroep dat vermoedelijk door een robot wordt overgenomen?

De vierde industriële revolutie is op komst. Een periode waarin ontwikkelingen zoals robotisering, biotechnologie, nanotechnologie, 3D printen, virtual reality en internet of things tot veel veranderingen gaan leiden op de arbeidsmarkt. Veel banen zijn er straks niet meer én nieuwe banen komen daarvoor in de plaats.

Volgens Deloitte waren er in september 2016 286.000 studenten die opgeleid worden voor werk dat straks door een robot kan worden gedaan

De automatiseringstrend heeft vooral gevolgen voor mbo’ers. Volgens het onderzoek uitgevoerd door Deloitte zal straks 4 op de 10 van de huidige MBO studenten uitstromen naar werk dat in de toekomst vermoedelijk niet meer bestaat, omdat een robot het werk doet. Bij het hbo (grofweg 1 op de 5 studenten) en het wetenschappelijk onderwijs (1 op de 10 studenten) zijn de risico’s lager. De verschillen per opleiding zijn groot. Volgens een ander onderzoek van Deloitte vallen de beroepen met het grootste robotiseringsrisico op zowel MBO, HBO als WO niveau in het cluster van accountancy, finance, economie en recht. En ook bijvoorbeeld opleidingen tot secretarieel ondersteuner (mbo), in de landbouw (hbo) en rond bedrijfskunde en HRM (wo) zijn relatief kwetsbaar.

Er wordt al veel ondernomen  binnen het MBO om ook in de toekomst goed aan te blijven sluiten op de arbeidsmarkt, maar zal dat voldoende zijn om de veranderingen bij te benen? MBO studenten van het ROC van Amsterdam kunnen zich vanaf volgend schooljaar in ieder geval specialiseren in drone-technologie en drone-toepassingen.

Een beroep als dronepiloot, dat klinkt leuk! In mijn internetspeurtocht kom ik erachter dat dit beroep reeds is opgenomen in het beroepenboek én in een beroepentest. De competenties die erbij horen zijn: analytisch, innovatief, accuratesse, onafhankelijkheid en durf.

sandra beeld

Vanwaar deze competenties? Dat wordt wel duidelijk als je leest wat drones nu al kunnen. Drones worden steeds vaker ingezet: voor de inspectie van landbouwgrond, het maken van graffiti kunstwerken en bijvoorbeeld voor het rondbrengen van medicijnen in ziekenhuizen De ontwikkelingen gaan snel. Er wordt momenteel bijvoorbeeld een drone ontwikkeld die een persoon kan vervoeren. Ik denk dat de studenten die opgeleid gaan worden tot dronepiloot straks al een baan hebben voordat ze met de studie klaar zijn!

Mijn zoontje van bijna één kijkt al vaak naar de lucht en wijst dan iets aan dat hij ziet. Misschien zegt hij later wel dat hij dronepiloot wil worden! Voor zijn verjaardag koop ik alvast een dronepuzzel, dat is vast hipper dan een politieauto :).

Sandra Mathijssen

Beeldcredits: JOBPERSONALITY

Link:
Deloitte 286000 studenten volgen een studie die opleidt tot werk dat potentieel verdwijnt
Beroepenboek

Close
Go top