Waarzeggen of waarnemen?

Sinds ik met de opleiding Trendwatching ben begonnen, schreeuw ik het in mijn enthousiasme van de daken. En een veelgehoorde reactie is: “O leuk, trendwatcher, echt iets voor jou! Maar eh, wat leer je dan eigenlijk?”. Om eerlijk te zijn wist ik het tot een jaar geleden ook niet. Iets met vooruitkijken en voorspellen.

Ervaring met trendwatchers beperkt zich bij de meeste vrienden en collega’s tot het bekijken van de Zomergasten-uitzending met Lidewij Edelkoort of het bijwonen van een presentatie van Adjiedj Bakas. En dat is niet gek, want trendwatchen is een jonge tak van sport. Maar wel een opkomende tak van sport. Er zijn mensen die trendwatchers wegzetten als zweverige waarzeggers en onbetrouwbare paragnosten. Want de toekomst valt niet te voorspellen. En dat klopt. Maar je kunt je de toekomst wel proberen voor te stellen. En als je goed in het heden kijkt kun je vaak al kleine veranderingen in menselijk gedrag waarnemen.

Deze veranderingen zijn het gevolg van waardenverschuivingen

Een voorbeeld. In Nederland ontstaat interesse in ‘tiny houses’. Een tiny house is een duurzaam gebouwde, volledig uitgeruste woning kleiner dan 46m². Wat zijn de voordelen? Het geeft vrijheid. Je neemt je huis gewoon mee als je verhuist. Bovendien heb je een kleine of geen hypotheek nodig. Financiële vrijheid dus ook. Ten tweede heb je minder spullen nodig. Zo kun je eenvoudig en bewust leven. En tenslotte is het duurzaam. Met de bouw produceer je minder afval en verbruik je in het dagelijks leven minder energie en water. Je ziet hier een duidelijke waardenverschuiving. In de jaren ’90 betekende vrijheid immers in veel gevallen nog een vette bankrekening, een groot huis en veel spullen. Daarnaast laten de statistieken van het CBS zien dat het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt. Gaan we de toenemende vraag naar woningen oplossen met ‘tiny houses’? Is dit een trend die zich in de toekomst doorzet? En op welke schaal?

Door bovenstaande trend te onderzoeken ontstaat veel waardevolle informatie voor bijvoorbeeld beleidsmakers van ruimtelijke ordening, de bouwsector, woningcorporaties, meubelproducenten en geldverstrekkers. Een trendwatcher raadplegen is dus zo gek nog niet. Het geeft geen zekerheid, maar wel richting.

Kate O'Brien

En de juiste richting is o zo belangrijk in wereld die razendsnel verandert. Kijk alleen maar al naar de gemiddelde levensduur van bedrijven. Richard Foster van Innosight heeft met zijn onderzoek aangetoond de gemiddelde levensduur van een S&P 500 bedrijf in Amerika in 2026 is afgenomen tot 14 jaar. Terwijl dit in 1965 nog 33 jaar was. Reden: een gebrek aan toekomstvisie.

En wat leer ik dan? Ik leer dus hoe je de toekomst voor kunt stellen. Hoe neem je de eerste, vaak intuïtieve signalen waar? Hoe onderzoek en onderbouw je deze signalen? Hoe ontwikkel je mogelijke scenario’s op de korte en lange termijn? En last but not least, hoe geef je woord en beeld aan een trendonderzoek? Want je kunt nog zoveel onderzoeken, je moet het over kunnen brengen op je opdrachtgever of publiek. Zodat zij geïnspireerd raken en in actie komen. Echt iets voor mij dus.

Danielle Schreurs

Beeldcredits: Kate O’Brien

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Go top