Voedselverspilling

Na het luisteren van een radio-interview op de zender 538 afgelopen donderdag werd ik getriggerd door dit onderwerp. Vanuit de universiteit in Wageningen is er een onderzoek geweest naar hoe we de verspilling kunnen terugbrengen. Wat moeten we als winkelier doen om te zorgen dat de consument bereid is een imperfect product te kopen? Dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn.

Hoge kortingen willen we als consument, oplopend van 25% op een kromme komkommer tot wel 67% op een gedeukt vruchtensap pak. Dat betekent dat de kromkommer nog wel kans van slagen heeft en de appel die niet helemaal rond is ook, maar een gescheurd etiket of een deuk in het product gaat de consument toch echt te ver. Het is niet rendabel om deze producten ver onder kostprijs in de winkel te exploiteren.

Ik merkte tijdens dit interview dat ik zelf ook last heb van deze welvaarts mentaliteit want zeker weten dat als het laatste pak hagelslag een deukje heeft, ik deze echt wel zal kopen en daar dan helemaal geen korting voor hoef te hebben. Sterker nog: als het echt het laatste pak is en ik heb voldoende geld, dan ben ik vast bereid er méér voor te betalen!

En dan zijn er cijfers, die liegen er niet om.

Per jaar enkel in Nederland verspillen we op deze manier voor 5 miljard euro aan goed en bruikbaar voedsel door de andere look die het product heeft.

In kilo’s is dat 44 kg per persoon en dat is zo veel te veel dat ik me steeds een beetje meer begin te schamen

Hoe kom je nu zo snel aan deze kilo’s? Door het niet kopen in de winkel van een minder perfect product. Maar ook doordat – als je eenmaal wel een minder mooie appel thuis hebt liggen- je brein onbewust zorgt dat je eerst alle mooie perfecte broertjes en zusjes van deze appel opeet tot het moment dat de ‘lelijke’ appel wat gaat rotten. Dan zegt je gevoel ‘oh wat jammer, nu mag ik je weggooien’.  En wederom betrekkend op mezelf: ja, ook ik doe daar echt aan mee!

Tijd dus voor actie,  zien welke projecten al lopen om al deze afgekeurde producten toch een kans te geven en waar ik aan deel kan nemen om verspilling tegen te gaan.

kromkommer

Hieronder een aantal inspirerende initiatieven:

Kromkommer: een initiatief dat soep maakt van imperfecte groenten. In dit filmpje kun je zien wie ze zijn.

Buitenbeentjes: een project van de AH. In de winkel kun je groente en fruit die er anders uitzien dan wij in Nederland gewend zijn, kopen tegen een gereduceerd tarief.

De verspillingsfabriek, een prachtig project dat op grote schaal zorgt dat afgedankt eten vanuit de supermarkten en horeca een nieuwe bestemming krijgt. Naast deze vorm van maatschappelijk ondernemen zorgt de fabriek er ook voor dat 70% van het productieproces uitgevoerd wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: 2 vliegen in 1 klap.

Kortom mijn conclusie, verspilling stoppen begint bij jezelf! Ik zal minder kieskeurig worden in mijn aankopen en dit ook doortrekken naar niet eetbare producten. Door het door te vertellen aan de volgende generatie kan het misschien wel de grootste trend ever worden!

Luciënne van Os

 

 

Close
Go top