De verschillende gezichten van SUIKER

Afgelopen week publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een rapport met als titel:
‘Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten’. Uit een analyse die het CBS samen met Het Voedingscentrum heeft uitgevoerd, blijkt dat gezonde voedingsmiddelen de laatste 10 jaar gemiddeld 22 procent duurder zijn geworden. Suiker daarentegen is in die 10 jaar alleen maar goedkoper geworden, met maar liefst 10 procent.

Als er een onderwerp is dat de laatste jaren veel emoties oproept, dan is het wel suiker. Stonden de afgelopen jaren nog in het teken van gezondheidshype’s, nu lijken mensen terug te willen naar ‘gewoon lekker eten’. Suiker blijft echter controversieel.

Aan de ene kant hebben we de minder-suikertrend. In televisieprogramma’s en tijdschriften- en krantenartikelen is het een hot topic. Er zijn zelfs nieuwe termen bedacht, zoals ‘verborgen suikers’ en ‘sluipsuikers’.

Een voorbeeld van suiker minderen zien we bij Albert Heijn, dat in 2017 begonnen is met suikerreductie in meer dan 100 Eigen Merk producten. Ook merken als Lipton Ice tea, Nestlé en Pepsi Co hebben het voornemen de hoeveelheid suiker in hun producten te minderen

Daarnaast zien we dat snoepgoed vaak verbannen wordt uit schoolkantine’s en pleiten kinderartsen voor een verbod op energydranken voor kinderen.

Momenteel loopt in het Stedelijk museum in Schiedam de tentoonstelling Sticky Business, over de verleiding van suiker, samengesteld door eet-ontwerper Marije Vogelzang. De kunstenaars hebben het thema suiker toegepast op hun kunstwerken, ieder op hun eigen manier. De een gebruikt de zoetmaker om belangrijke gebeurtenissen te vieren. Een ander ziet suiker als het witte gif.
Een mooi voorbeeld van de verschillende ideeën over suiker is te vinden rond Coca Cola. Op de tentoonstelling is een verhaal te zien over Mexico. Daar wordt veel Coca-Cola verkocht, vanwege het ‘bijgeloof’ dat de ziel wordt gereinigd door te boeren. En daarbij kan cola helpen!
Ook is er de cola-installatie van kunstenaar Helmut Smits, die water uit cola destilleert en zo laat zien dat je water uit cola kan maken, wanneer er meer cola dan water voorhanden is.

Er is ook al een tijdje een grote pro-suiker trend gaande. Een programma zoals ‘Heel Holland bakt’ is al geruime tijd enorm populair en scoort hoge kijkcijfers.

Op Instagram kom je veel zoetigheid tegen. Gewoon eten oogt saai, dus vind je vooral ‘Over The Top’ gefotografeerde zoetigheden. De een nog spectaculair en kleurrijker dan de andere. Unicorn shakes, galaxy donuts, kleurige taarten. Noem maar op. Alles voor meer likes en volgers.

En dan is er ook sinds kort een ‘relativerende’ trend gaande. Yotam Ottolengi heeft bijvoorbeeld net een nieuw kookboek uitgebracht: ‘Sweet’. Hij zegt daarover “Met suiker is niks mis, het is een wezenlijk onderdeel van de bakkunst. Het gaat juist om al die verborgen suikers in de meest uiteenlopende supermarkt producten, die zijn gevaarlijk, omdat je niet weet wat je binnenkrijgt.”

Aan de ene kant willen we zo min mogelijk suiker eten, aan de andere kant is een lekker taartje niet te versmaden. We worden continu heen en weer geslingerd, gezond versus guilty pleasures. Suiker is een en blijft een hot topic. Door de “relativerende” trend komt langzamerhand ook een ander geluid. Geen verborgen suikers in eten, maar wel af en toe bij bijzondere gelegenheden iets lekker zoets, maar dan wel iets specials. En het liefst zo natuurlijker en ambachtelijke mogelijk. Een bewuste verleiding van suiker.

Marieke Schipper

“Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten”

Close
Go top