Van mix tot mess?

Onlangs kreeg ik bij het Centraal Station in Den Haag een krantje in mijn hand gedrukt. ME Journal, stond erop. ‘ Everything about ME’, luidde de eerste kop boven een artikel. Ultiem gevalletje zelfverheerlijking van iemand? Nieuwsgierig las ik verder. Het bleek te gaan om de opening van een nieuwe vestiging ME Food & Phone . Ze bieden een Food menu én een Phone menu. Lekker eten en drinken, of werken én je telefoon laten repareren, upgraden, of personaliseren door een heuse Dr. ME!

Eerst dacht ik: Het moet niet gekker worden, wie zit hier nu op te wachten? Meteen daarna realiseerde ik me dat ik, stammend uit generatie X, misschien nog niet zo onlosmakelijk verbonden ben met mobiele verlengstukken als menig jongere nu. Dus waarschijnlijk voldoet dit concept wél aan een behoefte. Van een jongere doelgroep wel te verstaan… Oei, confronterend momentje. Maar hoe nieuw is dit nu echt? Want het mixen van concepten bestaat al even en is misschien zelfs al de trend voorbij.

Mixed-up
Mix vormen vind je terug in mode en lifestyle, daar noemen ze het Mix&Match. Als je het modebeeld voor komend herfst/winter seizoen bekijkt, valt op dat werkelijk alles met alles gecombineerd kan en mag worden. Hoe wilder, hoe beter. Maar ook in wonen en food wordt er naar hartelust gemixed met stijlen, patronen, smaken en culturen. Op internet stuitte ik op een wel heel bijzonder mix concept:

Sinds kort heeft Burger King in Helsinki ook een sauna!

Zit je lekker gezond te wezen in de sauna, kun je meteen je ongezonde hap bestellen. De liefde voor de klant gaat wel heel ver. Of is het gewoon erg slim inspelen op je lokale doelgroep?

Spoor bijster
Wat zegt dit nu over de huidige tijdgeest? Aan de ene kant passen mix-concepten heel goed in de belevingseconomie en de gemaksindustrie. We willen constant vermaakt en verrast worden en het liefst alles op een presenteerblaadje aangereikt krijgen. Tegelijkertijd slaat de verwarring toe. Denk je een sauna in te stappen, is het een vermomd fastfood restaurant! Dankzij technologische snufjes, kunnen we ons inmiddels ook in twee werelden tegelijk begeven.
De zogenoemde ´’augmented reality´  legt gewoon een laagje over onze eigen realiteit. De nieuwste rage ´Pokémon-Go ´ is daar een actueel voorbeeld van.

7d9704be91af0af561f9c2b3f768b798

De vraag is of het onderscheid tussen online en offline straks helemaal vervaagt, zodat iedereen straks ´’virtual reality´’ lenzen draagt die overal gratis (en ongewild) reclame bij projecteren. Alles vermengen kan, maar moeten we alles willen? Is er nog ergens een moreel kompas waar we op kunnen varen?

Vragen blijven stellen, mogelijke consequenties duiden én experimenteren gaan hand in hand. En vergeet ondertussen niet om gewoon eens een wandeling in een echt bos te maken. Gemengd bos mag!

Charlotte Moolenaar

 

Beeldcredits: RebekahW

BurgerKing Finland met sauna
Me Food & Phone

Close
Go top