Tweedehands eten

Er is al veel geschreven en bekend over voedselverspilling. Wereldwijd gaat zo’n 750 miljard euro per jaar aan goed voedsel verloren, aldus cijfers van de Food and Agricultural Organization (FAO). De gemiddelde Nederlander gooit per jaar 47 kilogram vast voedsel weg. Dit staat gelijk aan 13,6% van al het voedsel dat we consumeren én 150 euro per persoon per jaar dat we in de prullenbak gooien.

Zelf weet ik me niet zoveel raad met die cijfers. Hoeveel is dat nou eigenlijk? Ik zoek nog even verder. Via de site van Milieucentraal kom ik te weten dat met een kilo voedsel die je weggooit, je eigenlijk 1,5 liter benzine weggooit. En lees op de site van hetkanwel dat dit uitgedrukt in aardappels betekent dat je op een oppervlakte zo groot als de gehele gemeente Amsterdam aardappels kunt poten om vervolgens de volledige oogst de prullenbak in te gooien.

Hoe vaak denken we zelf wel niet: ‘oh wat zonde dat we dat (moeten) weggooien.’ Maar hoe bewust proberen we dat te voorkomen? En dan bedoel ik niet alleen de kliekjesdagen om minder eten te verspillen.

Waar zit het grote probleem? Bekend is dat supermarkten veel producten waarvan de THT datum is verstreken weggooien. Deze worden door de consument vaak niet meer gekocht. Dat komt mede omdat bij de consument de verschillen tussen de TGT (Tenminste te Gebruiken Tot) en THT (Tenminste Houdbaar Tot) datum onduidelijk zijn. Wanneer een product de  (THT) datum overschreden heeft, is het vaak nog steeds goed te consumeren. Met het idee om verspilling van voedsel met een naderende THT datum tegen te gaan bestaat het platform BiomassaDHZ.nl. Via dit platform komen vragers en aanbieders vanuit de horeca rechtstreeks met elkaar in contact om etenswaren uit te wisselen. Daarnaast maken veel bedrijfsrestaurants inmiddels gebruik van de mogelijkheid om sinds een jaar soepen uit De Verspillingsfabriek aan te bieden. In de Verspillingsfabriek worden van reststromen van tuinders, telers, veilingen smaakvolle producten geproduceerd, zoals soepen, sauzen en ragouts.

Veel initiatieven om tweedehandse eten aan particulieren aan te bieden waren er tot dusver nog niet. Er zijn diverse bakkers die brood van gisteren verkopen, maar daar werd ik als consument niet héél warm van.

Echter afgelopen najaar startte ‘de Tweede Jeugd’. Met brood van gisteren dat zij verkrijgen van diverse bakkers bieden ze inmiddels in twee vestigingen producten aan zoals: brood van gisteren, heerlijke broodpudding, crostini’s, broodkruim, broodsoldaatjes en croutons. Maar bovenal bieden ze de lekkerste tosti’s, waarvan je gaat smullen!

Diewertje Reinders, medewerker van de Tweede Jeugd legt uit: “het begon bij de twee eigenaren met een kookavond met als thema restvoedsel. Die avond werd de Broodpudding gemaakt. Deze Broodpudding is verder ontwikkeld. Al gauw werd bekend hoeveel brood er bij de bakkers achterbleef.

 

sandra

En zo ontstond het idee van de broodoutlet. We maken ook marmelade van oude sinaasappels van Marqt. Toch zien we veel mogelijkheden in het Brood van Gisteren en daar gaan we nu eerst verder mee uitbreiden”, aldus Diewertje.

Ook is inmiddels in drie steden het Restaurant Instock gevestigd. Met afgeschreven voedsel van de Albert Heijn begon Selma Seddik dit restaurant. Denk hierbij aan groente en fruit met een schoonheidsfoutje, brood van een dag oud of vlees en vis simpelweg omdat er een overschot is.

Elke dag werken de chefs van het restaurant met de ‘Oogst van de Dag’

Als klant wordt je elke dag verrast met wat er die dag op het menu staat. De restaurants zijn niet het enige initiatief dat ze hebben om voedselverspilling tegen te gaan. Ze adviseren bedrijven, met name Albert Heijn, hoe je verspilling kan voorkomen. En ze dragen bij aan het bewustzijn rondom het thema door het geven van presentaties, masterclasses, educatieprojecten, het uitgeven van het kookboek en het geven van tips&tricks voor iedereen.

‘De Tweede jeugd’ en ‘Instock’ : welke reden is er nu nog om niet mee te doen tweedehands te eten? Tegelijkertijd ben ik  geïnspireerd wat ik nog meer kan doen dan mijn kliekjesdag om voedselverspilling tegen te gaan!

Sandra Mathijssen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Close
Go top