TV op YouTube

Dinsdag 28 februari kwam het nieuws naar buiten dat YouTube in de Verenigde Staten een tv-dienst gaat aanbieden. Met deze dienst biedt YouTube een bundel met populaire zenders aan die via alle devices met YouTube te bekijken en op te nemen zijn. Een kunstmatige intelligentie van Google –een algoritme–, vergelijkbaar met wat Netflix gebruikt, geeft je suggesties voor programma’s.

Nederland
Anders dan in Nederland betaal je in de VS vaak per zender en is het abonnement dat YouTube nu aanbiedt daar uniek. Deze dienst wordt in Nederland door onze providers al aangeboden. In eerste instantie leek het mij een opmerkelijke zet van YouTube, wanneer je je bedenkt dat er steeds minder op traditionele manier televisie gekeken wordt. Mijn zoon van 7 kijkt eigenlijk alleen maar televisie als hij van mij niet op zijn iPad mag, want anders staat YouTube steevast aan. Voor het kijkgemak wordt YouTube dan nog wel aan de televisie gekoppeld, puur om de grootte van het scherm.

On demand
Maar de dienst van YouTube is helemaal van nu en toekomstgericht.

Het biedt de Amerikanen een nieuwe manier van televisie kijken: on demand

Opnemen en kijken wanneer en waar jij wilt. En een stap verder op elk device jij dat wilt. In Nederland willen we inmiddels zelf ons zenderpakket kunnen samenstellen én dat bekijken waar en hoe wij dat willen. Met genoeg aansluitingen voor het hele gezin, ieder zijn eigen account.

Bingewatching
Het zogenoemde bingewatching komt helemaal tot zijn recht met de nieuwe dienst van YouTube. Met bingewatching kijk je van 1 serie meerdere afleveringen achter elkaar.

bingewatching

En uit eigen ervaring tot veel te laat in de avond. Volgens onderzoek van RTL Nieuws keek in 2014 al 39% van de Nederlanders meerdere afleveringen van een serie achter elkaar. Helemaal van nu dat bingewatching. De seriemakers helpen je trouwens ook een handje door de series verslavend te maken. Series worden gemaakt met het oog op bingewatching, zegt film- en televisiewetenschapper Dan Hassler-Forest tegen RTL Nieuws. “Deze series worden opgezet als één geheel. Er wordt opgebouwd naar de volgende aflevering, in plaats van afleveringen waarin een afgerond verhaal wordt verteld.”

Slimme zet
Ik zeg je: het werkt. Bij mij wel. Het feit is dat er nu generaties zijn die ‘televisie’ willen kijken wanneer het hun uitkomt en niet wanneer het toevallig is ingepland door de zender. Daarom is het als televisiezender noodzakelijk om je aan te passen aan je publiek, zoals YouTube nu in Amerika doet. Een slimme zet.

 

Melanie van Polen
Taste of Trends

 

Close
Go top