TINY wonen in de stad

Een loft, ik smelt er bij weg. Pinterest voedt mijn hunkering naar een groots en meeslepend leven in een ruim en comfortabel appartement in de stad, met hoge ramen en rauwe randjes. Tenminste ik stel me daar een oud pakhuis of school bij voor, getransformeerd naar een royale woning. Anderzijds trekken de ‘tiny houses’ ook mijn aandacht, want klein(er) wonen met lagere woonlasten geeft wellicht de vrijheid minder te werken en meer te leven.

Heel lang was de trend hoe ruimer, hoe beter. Maar het kleine wonen rukt op, vooral in de steden

Stedelingen vertoeven steeds meer buitenshuis en opteren centraal wonen boven ruimte. Ze willen voorzieningen en het werk dichtbij hebben.

Sinds 2006 groeien de meest stedelijke gemeenten zelfs sterker dan de bevolking in de rest van Nederland. Niet alleen pas afgestudeerden en jonge tweeverdieners, maar ook een aanzienlijke groep jonge gezinnen wil graag in de stad wonen. In de praktijk zijn die gewenste stadswoningen beperkt beschikbaar. Met name in de steden waar de vierkante meters duur zijn, ontstaat de behoefte aan woningen in de ‘randen’ van de stad.

Door het vertrek van industrieën ontstaan er vrije locaties voor aantrekkelijke woonconcepten. Een voorbeeld aan de rand van Den Haag is de Binckhorst.

Daar worden de huidige kantoren omgetoverd tot nieuwe woon-werklocaties. Het prijskaartje is niet misselijk en dat je inlevert op vierkante meters maakt de nieuwe stedeling niet uit: je krijgt er een trekpleister met maatschappelijke functies en horeca voor terug.

kevincyr;5_camperbike1

Dat je tegenwoordig dus in de stad of stadsrand niet meer beschikt over ruime vierkante meters woonoppervlakte, lijkt een feit te worden. Het wordt steeds meer ‘tiny-living’, klein wonen voor een hoge prijs. Nu ik zelf op zoek ben naar een betaalbare woning in de (voor)stad, zie ik wel in dat ik eerst moet gaan ontspullen, want de kans is groot dat het een ‘tiny-loft’ gaat worden!

Mariska Breedveld
Trends In Perspectief

Beeld: Kevin Cyr

Close
Go top