Superontwikkeling?

Geen vuiltje aan de lucht
In onze regionale krant van zaterdag 24 juni kwam ik een interessant artikel tegen over een dreigende digitalisering van de supermarktwereld. Nu is digitalisering al lang niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Toegang tot het internet is zeker voor jongere generaties net zo’n basisbehoefte als eten en drinken geworden. En ook in de retail heeft het internet al lang zijn intrede gedaan. Dit heeft tot een waar slagveld geleid in de winkelstraten. Nederlandse retailgrootheden zoals V&D, Perry Sport en Blokker vielen om of verkeren in zwaar weer. Supermarktdeskundige Marcel van Aalst geeft echter aan dat slechts 3% van de supermarktomzet in het webwinkelmandje belandt. Geen vuiltje aan de lucht zou je denken.

Last mile
Het thuisbezorgen van boodschappen blijkt tot op heden lastig. Kwetsbare en verse producten, gekoelde en bevroren producten, ze maken de last mile naar de klant thuis erg duur. Met de relatief lage marges kan de euro veel beter langs de kassa van een fysieke winkel gaan. Dit is echter vooral een probleem voor bestaande spelers. Zoals altijd komt de echte disruptie van buiten de traditionele markt. Nieuwkomers als Hello Fresh kunnen van de grond af aan een nieuw distributiemodel bouwen, ongehinderd door historie. Zo kunnen zij gratis bezorgen op vaste dagen in een wijk. De volumes zijn echter vooralsnog bescheiden en de gevestigde orde wordt nog niet echt bedreigd. Maar daar lijkt nu definitief verandering in te komen.

Internetgigant

Amazon is met haar bezorgservice Amazon Fresh al jaren een bescheiden speler op de foodmarkt. Maar zoals ook in andere branches is de internetgigant uit op wereldheerschappij.

Met een bod van 12 miljard Euro aast Amazon op de 400 winkels van de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods

Een definitieve wijziging van het foodlandschap ligt op de loer. Supermarktketens en ook fabrikanten zetten zich schrap. Met de aankoop van veel distributiepunten en alle kennis van leveranciers en klanten gaat Amazon een enorme sprong voorwaarts maken. Daarbij is Amazon ijzersterk met eigen merken in bijvoorbeeld batterijen, luiers en andere houdbare supermarktproducten. Ook heeft Amazon bewezen in andere branches jarenlang producten onder de kostprijs te willen en kunnen verkopen. Met een flink groeiend marktaandeel en talloze interessante klantdata als beloning.

 

amazon

Food for thought
En dat brengt ons tot de vraag: Hoe super moeten wij dit allemaal vinden? Wanneer binnen 15 jaar een kwart van de boodschappen online worden besteld, dan kunnen alleen in Nederland al 1.000 supermarkten sluiten. De buurtwinkeltjes zijn we al eerder kwijtgeraakt. Speciaalzaken zijn er bijna niet meer. Wat als we straks ook onze buurtsuper moeten missen?

Gaat Amazon dan bepalen wat ’s avonds de pot schaft?

Erg aantrekkelijk klinkt dat niet. Anderzijds, wie had jaren geleden gedacht dat we een fysieke bank zelden of nooit meer zouden bezoeken en dat producten als kleding en schoenen in grote mate digitaal aangeschaft worden? Waarschijnlijk is hier gewoon sprake van een verdere stap in de evolutie van digitalisering. In elk geval food for thought!

NoNo

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Close
Go top