Social Meedogenloos

Als ik zoek naar de definitie van ‘meedogenloos’ op het internet komt er naar boven: 1) zonder genade, zonder medelijden; 2) afstraffing; 3) barbaars.

En dit is waar mijn blog dan ook over gaat. Zonder genade, medelijden en soms dienend als een afstraffing dat is waar social media in bepaalde gevallen voor gebruikt wordt.

Afgelopen week is ‘La Paay’ flink voor schut gezet op social media. Haar angst dat iemand haar wil afstraffen voor het grote publiek was terecht en het bereik dat haar filmpje had was immens. De hele media dook erop en Patricia zal voorlopig een bepaalde druk voelen. Dit alles zette me aan het denken over hoe we met elkaar om gaan. Ik ben benieuwd wat je als belaagd persoon kan doen aan deze vormen van smaad en wat dan de straf is die verspreiders kunnen krijgen.

Het verspreiden van berichten of filmpjes die een persoon schade kunnen bezorgen en zonder toestemming van desbetreffende openbaar gemaakt worden valt onder smaadschrift. De maximale gevangenisstraf hiervoor is 1 jaar of een geldboete van maximaal € 8.200,-.

Nu zit er dus een groot verschil vanuit welk winstoogmerk een persoon laster verspreidt. Ik kan me voorstellen dat vanuit een zakelijk oogpunt een boete van € 8.200,- wellicht helemaal niet veel is en deze strafvorm veel beter uitkomt dan een gevangenisstraf. Gaat het vanuit haat-oogmerk kan ik me voorstellen dat er helemaal goed nagedacht wordt of dit het allemaal wel waard is.

Je kan dus gelukkig als slachtoffer aangifte doen tegen smaad en hopen dat hiermee de dader aangepakt wordt

Verder valt er stevig te discussiëren of er niet een aanpassing moet worden gedaan aan de Nederlandse strafhoogte, want als we Amerikaanse schadevergoedingen toe gaan kennen aan de slachtoffers zullen velen daders het wel uit hun hoofd laten iets te publiceren!

beeld Van Olden Advocatuur Blog 3

Maar voorkomen is dus altijd beter en jongeren zijn zich hier steeds beter van bewust. Het is een soort van ongeschreven gedragscode geworden dat je geen rare foto’s van andere personen de wereld in stuurt. Snapchat is hierdoor ook erg populair geworden onder de jongeren, want hier blijven beelden maar een paar seconden staan.  Daarnaast worden er op scholen aparte lesuren ingelast om jongeren te leren wat er wel en niet kan op het sociale net en wat de gevolgen zijn als je wel van plan bent een Bangalijst te publiceren; of leuk denkt te zijn door je docent voor schut te zetten met cyberbaiting… Natuurlijk zal er altijd een groep overblijven die zich ondanks alles niets aantrekt van alle straf maar hopelijk blijft de maatschappij het gedrag van deze groep terecht aan wijzen als ‘niet ok’.

En daarnaast gelukkig voor alle Patricia’s in onze wereld zie je een positieve trend komen: mensen worden de laster allemaal zat. Ze lachen wel om de ‘misstap’ die iemand heeft gemaakt door zich te lenen voor die ene verkeerde foto of filmpje maar de veroordeling is juist veel zwaarder naar de dader toe. Dit oordeel zal de dader blijven achtervolgen: in de toekomst zie je dat social -meedogenloos heel anders uit kan pakken dan je verwacht!!

Luciënne van Os

 

 

 

Close
Go top