Small living

Op zoek naar een nieuwe woning in Amsterdam? Veel Succes! Heb je de verkoopprijzen gezien?

Tja, ik hou nu eenmaal van de levendigheid en de nabijheid van musea, theaters en de vele restaurants. Centraal wonen en alle voorzieningen dichtbij huis. Steeds meer mensen trekken naar de stad. De vraag is hoog en het aanbod beperkt. Moet er op een andere manier gekeken worden naar wonen? Betekent dit concessies doen om in de stad te blijven?

Tot 2025 worden er 50.000 huizen gebouwd in Amsterdam.
Dan wonen er meer dan 900.000 mensen.
Amsterdam is zeer populair onder expats en studenten. De snelst groeiende bevolkingsgroep zijn echter de 2,9 miljoen alleenstaanden in Nederland. Naar verwachting zullen in 2030 zelfs
4 op de 10 huishoudens uit alleenstaande personen bestaan. Dit zet de woningmarkt onder druk en daardoor stijgen de prijzen. Bovendien worden de hypotheekregels steeds verder verscherpt, waardoor het voor starters lastig is om überhaupt nog een woning te kopen.

Small, smart en shared. Wonen op amper 30m2
In Amsterdam worden veel appartementen bewoond die amper groter zijn dan dertig vierkante meter. Door middel van schuifbare wanden en hoogslapers worden de ruimtes op een slimme wijze benut. Dit wordt ook micro-wonen genoemd. Voorzieningen worden gedeeld in gemeenschappelijke ruimtes zoals een binnentuin. Dit compenseert de kleinere oppervlakte en maakt de woning betaalbaarder. Een uitkomst voor de duurdere woningmarkt zou je zeggen.

Een succesvol voorbeeld is het project Change. Dit community concept is gericht op werkende jongeren in de leeftijd van 18 en 30 jaar.  De woonunits zijn 35m2 met een maandelijkse huur van 548 euro.

De stad wordt steeds meer een verlengstuk van de woning.
De parken zijn ‘s avonds gezellig druk en worden gebruikt om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Heb je geen balkon of tuin dan bieden deze publieke ruimtes de oplossing.

Ook hebben wij door onze digitale levensstijl fysiek minder spullen nodig

De boekenkast is inmiddels vervangen door digitale opslag. Gereedschap leen je via Peerby en auto huur je bij Snappcar wanneer je deze nodig hebt. Een vaste parkeerplaats is dus niet nodig. Deze diensten zorgen er dus voor dat je ook minder ruimte nodig hebt.

Small smart

Ik bestel graag een woning met..
Ik zie in de toekomst flexibele woonabonnementen ontstaan waarbij je een woning huurt afhankelijk van het gebruik. En voor de grote groep 65- en 75-plussers kan het delen van zowel voorzieningen als kennis een uitkomst zijn. Laat jongeren de ouderen helpen op het gebied van technologie en de ouderen delen hun kennis over bijvoorbeeld het bedrijfsleven.
Een woonkorting in ruil voor kennisdeling. Het lijkt mij een mooi idee om met elkaar de woonkwaliteit te bevorderen.

Natuurlijk zijn deze woonconcepten niet voor iedereen geschikt. De toekomst dwingt ons echter om duurzamer om te gaan met de beschikbare ruimte en met elkaar. Kleiner wonen is een concessie die je moet doen om Amsterdam te wonen. Als je die keuze eenmaal hebt gemaakt, komt de woning vanzelf wel.

 

Karin van den Broek
Hoe ziet Amsterdam eruit in 2025
Planbureau voor de leefomgeving | eenpersoons huishoudens
Planbureau voor de leefomgeving| bevolkingsprognoses-2015-2040/huishoudens

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Close
Go top