Rrrrollend de toekomst in

Tegenwoordig zie je nauwelijks nog kinderen op straat. En als je ze op straat ziet, koekeloeren ze naar een mobieltje of hebben ze een koptelefoon op hun oren. Of allebei. Maar het meest frappante vind ik, dat je ze nauwelijks meer ziet lópen. Kinderen rollen.

Kinderen bewegen zichzelf amper nog voort, zo lijkt het. Ze láten zich voortbewegen. “Maaam… kun jij me even brengen?” En hup, ze zoeven in de auto naar de sportclub. In de ochtend slingeren ze hun schooltas op de drager van hun e-bike en ze snorren naar school. Ze skateboarden of skeeleren, af en toe. Of ze hebben schoenen met wieltjes erin. Maar wat pas echt gaaf is, is een hoverboard. Je springt erop en het rolt je vooruit.

Soms krijg ik het gevoel alsof ik in een aflevering van de Jetsons beland ben. Daarin werden mensen voortbewogen door éénpersoons ruimteschipjes, liftkokers en lopende banden. Ik denk serieus dat deze kinderen niet vreemd op zouden kijken als ze hun hooverboard zouden wegleggen in de gang en ze dan automatisch worden voortgetrokken richting de woonkamer.

Bij volwassenen gaat het al bijna niet anders. Zet een grote roltrap neer en mensen gebruiken ‘m. Sterker nog: ze stappen erop en blijven staan. Het blijft een trap natuurlijk, je kúnt ‘m gewoon oplópen. Met liften hetzelfde verhaal. Ik zie mensen dagelijks de lift naar de eerste verdieping nemen, terwijl het slechts twee trappen lopen is. Voor een boodschapje nemen we de (zelfrijdende) auto en die parkeren we bij terugkomst het liefst pal voor de deur, zodat we zo min mogelijk hoeven te lopen.

Een groot deel van de bevolking rolt letterlijk de toekomst in. Terwijl de ontwikkelingen doordenderen.

skateboard

 

Een aap kan met zijn hersenen een karretje besturen. Dat betekent dat ook verlamde mensen met hun gedachten een rolstoel kunnen voortbewegen. Hoeven we straks maar te zitten en te denken om ergens naartoe te gaan Hebben we echt straks onze benen niet meer nodig? Evolueren we tot een rollende soort?

 

Ria Geraets-Heijen

More than Mayo

 

 

Close
Go top