Rise of the social petwork

Ik lig op de bank. Mijn hondje ligt te slapen op mijn buik. In mijn hand mijn iPhone, ik scroll door zijn Instagramfeed en bekijk foto’s van honden van andere mensen. Ik kijk naar het lieve snuitje dat zo dicht bij mij ligt. Mijn aandacht verschuift weer naar het telefoonscherm en mijn duim ‘liked’ een foto van een snuitje dat er bijna net zo lief uit zit. Ik observeer mijn gedrag van een afstandje en raak een beetje in de war – wat ben ik eigenlijk aan het doen? En waarom?

Ja, mocht je er net overheen hebben gelezen, mijn hond heeft inderdaad zijn eigen Instagramaccount. En hij is niet de enige. Volgens Brits onderzoek heeft in de UK zo’n 17% van de honden en katten een eigen social media profiel, nog los van alle foto’s van huisdieren die op de profielen van de eigenaars worden gedeeld.

De positie van de hond en kat in relatie tot het gezinsleven heeft de laatste 50 jaar een enorme groei doorgemaakt. Van praktische hulpjes op de boerderij (muizen verjagen, schapen drijven etc.) zijn ze verworden tot gezelschapsdieren. Waar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht vroeger veeartsen afleverde heeft vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw het beroep van dierenarts zich razendsnel ontwikkeld – er is er op de campus zelfs een oncologisch centrum voor dieren. In de veeartsenij werd de investering in genezing van een dier nog afgezet tegen hun financiële waarde voor het bedrijf.

Nu zijn mensen bereid geld te storten in een dier dat puur dat doet waar het zijn categorienaam aan ontleent: gezelschap bieden

De waarde van dierlijk gezelschap is letterlijk gestegen. Dit zien we in de producten op de markt, van design hondenmanden tot extreem uitgebalanceerde luxe hondenvoeding, honden lifestyle magazines, speelgoed, hondenkapsalons, dierenkleding, daycare of zomerkamp – alles wat je voor een kind zou kunnen aanschaffen bestaat ook in huisdiervariant.

 

Afbeelding1

Naast al die letterlijke investeringen doneren wij aan gezelschapsdieren ook nog eens het kostbaarste van alles: onze online aandacht. Het tijdperk waarin we leven wordt wel eens aangeduid met de term ‘attention economy’: vanwege het ondoorploegbare (digitale) media-aanbod is de aandacht van de consument verworden tot het nieuwe goud.

Merken geven tonnen uit om maar ‘engagement’ te bereiken bij hun consument. Een huisdier heeft uit zichzelf een hoog ‘engagement gehalte’ – de esthetiek van de dierlijke vorm en de warmte en liefde die ze uitstralen, roepen zelfs via een digitale afbeelding een emotionele connectie op. Waar offline de euro’s naar producten en services voor huisdieren stromen, gaat online het goud naar plaatjes van dieren en schattige gesprekjes tussen Instagramhondjes. Omdat we in alle onderdelen van ons leven wel wat extra zachtheid kunnen gebruiken.

Zepha de Roo

Beeld: Emily Kocken

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Close
Go top