Radicale rust

Ik sta ’s ochtends vroeg op het perron en kijk om me heen. Keurig rij aan rij opgesteld staan we op de trein te wachten.
Allemaal in dezelfde kenmerkende houding: hoofden licht gebogen, turend naar een beeldscherm met hypnotiserende duimpjes, hartjes en likes in onze hand. We zijn altijd met elkaar verbonden door computers en sociale media maar of dit ons daadwerkelijk socialer maakt, is maar de vraag.

Momenteel verkeert de tech industrie in zwaar weer. Voormalige topmannen uit de industrie uiten kritiek en luiden de noodklok, zoals ex-Facebook man Chamath Palihapitiya. “Ik  voel me geweldig schuldig dat ik heb meegeholpen dit bedrijf te maken. Ik maak geen gebruik van die shit, mijn kinderen mogen geen gebruik maken van die shit.”

“We hebben iets gecreëerd dat de sociale structuur in de samenleving verscheurt”

Hij raadt mensen aan radicaal te breken met sociale media. Facebook zag zich genoodzaakt te reageren en ondergaat nu ook een verandering. Het zal zich voortaan meer toeleggen op “betekenisvolle sociale interacties”. Het bedrijf maakte ook resultaten bekend van een onderzoek waaruit bleek dat sociale media inderdaad ongelukkig kunnen maken.

De oplossing volgens Facebook: meer Facebook. “Actieve interactie, zoals berichten en commentaren delen, wordt gelinkt aan een beter welzijn.” Dat de digitalisering en aandachtseconomie een enorme impact op ons leven hebben is duidelijk. Maar voor velen zal het totaal afzweren van sociale media een (te) grote stap zijn.

Fotograaf Jacqueline Hassink brengt in haar serie Unwired plekken op de wereld in beeld waar geen bereik is, ook wel ‘white spots’ genoemd. Zo reisde ze naar de oerbossen op het Japanse eiland Yakushima in Japan, een eilanden groep in Noorwegen en een nationaal park in IJsland. Hoe voelt het om te leven zonder telefoon en wifi-verbinding? Zelf laat ze haar telefoon nu bewust een dag per week uit. Voor haar is de stilte een bron van bezinning en inspiratie en ze vindt verbondenheid in de natuur.


Hassink

Ik pak binnenkort de trein naar het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam om de verstilde beelden van Jaqueline Hassink in me op te nemen, en laat mijn telefoon dan een dagje thuis.

Daphne Meierna

Jaqueline Hassink, Unwired
20 januari t/m 6 mei
Nederlands Fotomuseum Rotterdam

SeeAllThis
Kunstmagazine #8  Wat Als Het Stil  Is: Jaqueline Hassink fotografeert plekken zonder internet

Close
Go top