Poezengekte

Doe jij er al aan mee?

Eerlijk gezegd, ik ben geen poezenmens (alhoewel sommige poezen daar anders over denken). Toch viel mijn oog op een bijzondere foto deze maand. Een langharige witte poes, imponerend zittend met zo’n enorme achttiende-eeuwse witte kraag om haar hals.

Weer die poezen, dacht ik. Laatst stonden er ook al grote poezenillustraties in de krant voor het nieuwe poezen beeldenboek ‘Dag Poes’ met teksten van bekende dichters. Poezen spreken blijkbaar tot de verbeelding en vragen om mooie woorden. En van de zomer die kattenspecial van Eva Jinek, waar bekende Nederlanders mét hun poezen zaten. Voor het eerst dat ik bazen met hun poezen bij zo’n talkshow voorbij zag komen. Inclusief een heel interview met Geert Weelders over zijn katten. O ja, de aanleiding van haar uitzending waren de cijfers over de wereldwijde obsessie van katten op social media.

We posten met z’n allen twee keer zoveel berichtjes van katten ALS selfies

Vergeet ook niet de reactie op social media op het verzoek van de politie bij de aanslag in Barcelona. Mensen gingen massaal tweeten over poezen in plaats van dingen die het politieonderzoek in de weg konden staan. Dit was trouwens niet de eerste keer. Het gebeurde voor het eerst bij de lockdown (hoogste staat van paraatheid door terrorisme) van Brussel in 2015. Hier kwam de politie met hetzelfde verzoek, waarop volgens de geruchten @Hoguhugo reageerde met: “Instead of tweets about police activity in Brussels, here’s a picture of our cat Mozart”. De mensen pakten dit op en het werd zelfs internationaal nieuws.

Ook vrienden van mij zijn dol op poezen. Op onze vriendengroepsapp verschijnen met enige regelmaat poezenfoto’s – en ja dat werkt voor sommigen erg aanstekelijk. Dat ook mijn vriend bij het zien van een slapende kat ergens op een bureau in een kantoor gelijk een foto neemt en deze terug appt. Na het overlijden van de rode kater van vrienden, zijn er nu twee nieuwe kittens. We ontvingen een geboortekaartje van deze gezinsuitbreiding.

Waarom is die poes zo populair? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het kijken naar poezenfilmpjes zorgt voor extra energie, positievere instelling en minder negatieve emoties. Bij Jinek legt Maarten Reesink uit dat deze wezentjes vooral op onze baby’s lijken: een halve meter groot, ronde vormen en zachte haartjes. Dat we ook ons ‘moedertaaltje’ gebruiken als we tegen ze praten.

De katten – of eerder – hoe wij de poezen zien, is als een soort spiegel van onze tijd waarin we leven. We leven nu in een periode waarin we vooral achter het beeldscherm zijn te vinden, is het niet van de mobiel, dan wel de computer, ipad, gaming of tv.

Als tegenreactie zijn we op zoek naar materialen die voelbaar zijn, aaibare materialen en die de zintuigen prikkelen

Dit zien we goed in de mode terugkomen, zoals het gebruik van veel nepbont. Elle noem dit de ‘code pino’ of de ‘teddy trend’. Decorette heeft het over de fluweeltrend die vanuit de mode nu ook in het interieur een trend is, fluweel voor banken, stoelen en zelfs vazen!

Marie Cécile kunsthalde wilde stad

Een andere ontwikkeling die ik terug zie in het gebruik van de kattenfilmpjes is vooral de behoefte aan luchtigheid en humor. Juist om even los te komen van onze prestatiemaatschappij en de toename aan stress. Zo zijn we ook dol op de filmpjes van vloggers die allerlei opdrachten uitvoeren vol humor en rare situaties zoals één van de top 10 vloggers van Nederland ‘Stuk TV’ met ruim 1,5 miljoen volgers.

Ook in de interieurwereld zien we de populariteit aan ‘luchtige’ designs terug. Kijk maar eens naar openheid in de nieuwe collectie van Ikea, zowel te zien bij tafels, kasten maar ook bij bankstellen en bureaus.

Terug naar die poes met de grootte witte kraag. De foto – hierboven geplaatst –  van Marie Cécile Thijs én nog heel veel poezenkunst is vanaf deze maand te zien in de Rotterdamse Kunsthal. Met deze poezengekte is het voorlopig nog niet voorbij. De liefhebber kan zich al vast opmaken voor de film ‘De wilde stad’ die vanaf 16 november in de bioscoop is te zien. Kan je niet zo lang wachten? Bezoek dan één van de 10 kattencafés die ons land sinds de afgelopen twee jaar rijk is.

Judith Everaars

beeldcredits v.o.n.b. Marie Cecile Thijs, De wilde stad

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Close
Go top