MY MOMENT OF FAME

Amerikaanse traditie
De eindexamens zijn achter de rug. Allebei mijn dochters waren erbij dit keer. Wekenlang hebben ze keihard gewerkt. Nu is het tijd voor ontlading met als eerste hoogtepunt het Gala op hun middelbare school. Een typisch Amerikaanse traditie is overgewaaid naar Nederland. Belangrijk is natuurlijk de galakleding. Maar belangrijker nog: Hoe arriveer ik op het bal?

Anders dan anderen
In een parade komen de scholieren aan op het gala. Elk jaar nemen de creativiteit en ook de extremiteit hierbij zichtbaar toe. Wat is hier eigenlijk aan de hand? Feitelijk hebben jongeren hier een extra manier gevonden om hun persoonlijkheid ten toon te spreiden. Naast alle dagelijkse digitale expressie, het delen van elk ‘genotsmomentje’ met een groeiende groep van digitale vrienden, kunnen ze hier zichzelf in levende lijve presenteren.

Voor het oog van honderden klappende familieleden en vrienden laten ze zien wie ze zijn

En vooral dat ze anders zijn, anders dan anderen! Een prachtige uiting van een megatrend: Individualisering. Want wereldwijd zijn mensen steeds individueler ingesteld. Er is meer behoefte aan een eigen uitstraling en gepersonaliseerde producten, diensten en services. Door onder andere kleding en haardracht onderscheiden individuen zich van de groep. En dus ook met hun aankomst op het bal.

Van bakfiets tot Bentley
Jezelf onderscheiden dus. Natuurlijk zijn er scholieren die in een stoere vrachtwagen stappen omdat die nu eenmaal bij vader in de garage staat. Maar ook daar zit een boodschap in. Niet voor niets noemen we het een stoere vrachtwagen. Bewust of onbewust kiezen scholieren een aankomst die bij ze past. Ik arriveer in een feestbus want ik ben een feestbeest; ik kom aanrijden op een tractor want ik ben trots op mijn boeren roots; ik ben authentiek dus ik arriveer in een oude deux cheveaux en ga zo maar door. Mijn jongste dochter ging met vriendinnen in een prachtige oude Bentley van één van de opa’s.

NONO

Chique maar ingetogen en vrij vooraan in de rij. Dan val je lekker niet zo op en kun je veel anderen zien aankomen. Mijn oudste dochter huurde met een club meiden bakfietsen bij de fietsenstalling. Voor een bescheiden 10 euro in totaal. Dan toch groepsexpressie? Enerzijds wel want het werd gezamenlijk gedaan. Maar de één regelt de bakfiets en bedient de pedalen, waar de ander zich lekker op de kar nestelt. Toch een vorm van individualisering dus, bewust of onbewust.

Moment of fame
Natuurlijk zijn er ook ouders betrokken. Sommigen pakken zelf liever hun moment of fame. Zo arriveerden 2 jongens in een zeer extreme, niet nader te benoemen sportwagen. Ik ben rijk en veel luxe gewend, is hun boodschap. Of in elk geval die van de man achter het stuur. Hij straalde in zijn eentje meer dan de twee jongens achterin. Later bleek dat vader voor het absurde bedrag van € 6.000 de sportwagen voor een dagje had gehuurd en de dag had rondgetoerd. Heerlijk de hele dag extreem anders geweest dan anderen. Nee, dan toch maar liever een dochter op een bakfiets!

NoNo

Close
Go top