MOVERS & SHAKERS

Ik lees dat Li Edelkoort een galerie opent in Parijs en mijn nieuwsgierigheid is gewekt. De eerste tentoonstelling ‘It’s A Gift To Be Simple’ is geïnspireerd op ontwerpen van de Shakers.
Eerder wijdde NY Design Week ook al aandacht aan de Shakers met de tentoonstelling ‘Furnishing Utopia: Shaker Design Influence Now’.
Veertien internationale ontwerpstudio’s maakten meer dan vijfenvijftig objecten, tentoongesteld naast de originele Shaker voorwerpen, die dienden ter inspiratie. Vanwaar deze hernieuwde belangstelling voor de Shakers?

Het begint bij Ann Lee die in 1736 in Manchester geboren wordt en daar een armoedig bestaan leidt. Ze zoekt redding in het geloof en ontmoet een groep Quakers, zij baseren zich op het christendom maar laten zich ook inspireren door andere levensbeschouwingen. Tijdens bijeenkomsten, bevangen door religieuze extase, beginnen ze te schudden en beven: de Shaking Quakers.

Ann Lee wordt leider van de groep, begint te preken en keert zich tegen de gevestigde orde. De groep krijgt de naam Shakers: een samenvoeging van Shaking Quakers.

In 1744 emigreert ze naar Amerika. Ze vestigt zich uiteindelijk met haar volgelingen in Albany en vormt daar een religieuze leefgemeenschap.
Ze hanteren een sobere, ordelijke leefstijl. Eigendom is gemeenschappelijk en mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig aan elkaar.
De Shakers zijn wars van versieringen en ornamenten en hebben een afkeer van oppervlakkigheid. Deze principes werden doorgevoerd in hun leefomgeving, zoals lange tafels om gezamenlijk aan te eten en simpele ontwerpen zonder opsmuk.
Ze leven vol toewijding en volgens het motto ‘Do your work as though it was to last a thousand years and and you were to die tomorrow’

In 1784 overlijdt Ann en nemen haar volgelingen het stokje over. De gemeenschappen worden goed gerund en beginnen zich uit te breiden. De dorpen vallen op door hun eenvoud.

Om de groeiende leefgemeenschap te onderhouden beginnen ze producten te verkopen aan de buitenwereld. De producten zijn eenvoudig vormgegeven en van goede kwaliteit omdat ze met toewijding worden gemaakt. Ze produceren onder semi industriële omstandigheden voor een groeiende middenklasse. En zo wordt ‘Shaker’ een merknaam.

Niet gek dat de sobere leefstijl en gemeenschapszin van de Shakers juist nu tot de verbeelding spreken. In deze verwarrende en chaotische tijd hebben we behoefte aan samen zijn en menselijk contact. En streven we steeds meer naar een eenvoudig leven met minder spullen van betere kwaliteit.

Producten waar we ons mee omringen moeten een verhaal vertellen en uniek zijn

De Shakers waren er van overtuigd dat het met aandacht maken van een object een vorm van gebed was. Aandacht en contemplatie: waarden waar we ook nu weer naar verlangen in deze multitaskende, gedigitaliseerde maatschappij.

Daphne Maierna

Close
Go top