#MORNINGFAIL Wordt ontbijten een mythe?

Tijdens mijn verblijf in New York de afgelopen week viel mij weer op hoe normaal het voor de bewoners van the big apple is om op weekdagen fast te ontbijten. Coffee to go, donuts, powershakes en cornflakes onderweg  in de metro zijn heel normaal. Daarbij is het online orderen (and pick up at the counter) razend populair. Je hoeft niet meer in de rij te staan bij Starbucks en Dunkin’ Donuts. Scheelt alweer tijd. Ook in ons hotel was het ontbijt quick, lean and mean… We hoefden gelukkig nog nét niet in the line

Taco Bell, een quick-service foodketen lanceerde in NY zeer recent de breakfastwrap. Van origine is Taco Bell een op Mexico geïnspireerde fastfoodgroep met spicy taco’s en burrito’s, maar de foodtrend ‘sweetwraps’ werd ook door hen opgepikt.

Nu is het zo dat Taco Bell binnenkort (medio maart 2017) in Eindhoven de eerste Nederlandse vestiging gaat openen. Betekent dit dat wij ook in Nederland steeds minder tijd gaan nemen voor het ontbijt thuis aan de ontbijttafel? The American way… ? En, is dat wel gezond?

Ontbijtcafé’s schieten als paddenstoelen uit de grond

Er valt steeds meer te kiezen in breakfast bites. In het buitenland is deze trend al even bezig en Nederland volgt op de voet. We ontbijten niet meer met een fabrieksboterham. Nee, wij willen ontbijt pizza’s, ontbijtwraps, cinnamon rolls en ontbijtbowls.

Overal om ons heen horen wij dat ontbijten ‘moet’ als start van de dag. Er zijn scholen die mogelijkheden bieden om kinderen niet met een lege maag aan de schooldag te laten beginnen. Het Nationaal Schoolontbijt wordt door diverse landelijke organisaties gesteund. Volgens onderzoeken zouden mensen die het ontbijt overslaan, dikker worden. En wie niet ontbijt gaat meer snacken tussendoor, krijgt last van flauwtes en hoofdpijn.

De Britse hoogleraar Tim Spector (@timspector) maakt echter in zijn boeken en recente publicaties korte metten met de mythe dat een goed ontbijt moet. Waarom geloven wij dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Tim Spector heeft er een kort en bondig antwoord op.

cornflax

“Simpel gezegd: indoctrinatie en lobbywerk door de ontbijtgranenproducenten, nog eens versterkt door een hele stapel onderzoek van lage kwaliteit.”.

Volgens Spector moet je je lichaam laten bepalen of je wel of niet ontbijt. Sommige mensen hebben echt een (écht) ontbijt nodig, anderen kunnen prima zonder.

Het is dus wachten op het eerste Nederlandse drive thru restaurant met breakfast goodies. Want ze bestaan al, jazeker! Voor ieder wat wils. Ook vegan staat op de kaart. En voor diegenen die ’s ochtend helemaal niet vooruit zijn te branden, is er een XL Kickstart Energy Punch mét sweetener…..

Astrid Schiepers

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Close
Go top