Man overboord

Mannetjesputters. Dat zijn het. Flinke, grote, stoere mannen. Testosteronbommen. Genre Donald Trump of Vladimir Poetin. Alfamannetjes. Mogelijk de laatste van hun soort want ze bewijzen de man geen dienst. Sterker zelfs, dankzij hun ‘Ik wil de grootste hebben’ leeft de man, als collectief, vandaag in de verdrukking. In een wereld vol onthechting van patriarchale structuren staat het water hem aan de lippen. In een wereld van maatschappelijk wantrouwen is hij het zwakke geslacht in wording.
‘Woman is the future, baby!’ riep Coely ons deze week vanop het podium toe nadat ze haar tweede MIA (Music Industry award), zeg maar de Vlaamse Grammy’s, van de avond in ontvangst nam. Veranderingen van onderuit.

Is er nog plaats voor de man in een wereld van machtsverschuivingen waar jonge, sterke en vrouwelijke netwerken de bovenhand nemen?

Generation M
Neem nu de #Mipsterz (like hipsters, but Muslim). Veel meer dan een hippe steekvlam zijn dit jonge moslimvrouwen die spiritualiteit, meer dan religie, combineren met een moderne Urban Lifestyle. Ze zijn creatief, modebewust, houden van kunst én Islamitische tradities en richten zich hierbij vooral op de moslimgemeenschap.

No Man’s Land
Verboden gebied. Althans voor mannen. Nieuwe hippe coworkingplekken waar uitsluitend vrouwen toegelaten zijn: The Wing in Manhattan of Make Lemonade in Toronto. Ondernemende vrouwen worden er voorzien van een productieve werkplek binnen een gelijk denkende community. En dus kunnen mama’s hier in de ‘Mothers Room’ borstvoeding geven of afkolven. Of bezoeken onderneemsters, freelance schrijfsters en juristen tijdens vrije momenten de meditatieruimte. Overleggen in lotushouding. De bibliotheken zijn er op kleur gesorteerd en overal kom je pastelkleuren tegen. A women’s world!

Dickshaming
En wat doet de man ondertussen? Die schaamt zich voor zijn mannelijk gedrag. Paalschamen. Hetzelfde als sletvrees maar dan in de omgekeerde richting.
Deels uit gemak en deels uit zelfbehoud is de man dan maar op de vrouw gaan lijken. ‘Zet hem eens een hak’ moeten ze bij het Amerikaanse label Syro gedacht hebben. Zij ontwerpen schoenen met hakken, de zogenaamde ‘meels’, voor mannen in hun dagelijkse gebruik. Maar ook andere mannelijke versies van vrouwelijke items worden vlot door de man afgenomen: mandals (sandalen), de mantyhose (nylons) of de manromper (de jumpsuit). Genderneutrale fashion is ook het handelsmerk van de Canadese uniseks designer Rad Hourani. Nick Cave is een van z’n grootste fans.

M/V/X
Genderneutraal. Het hoge woord is eruit. Ieder zichzelf respecterend modehuis zweert bij genderneutrale collecties. In Zweden is zelfs God voortaan neutraal. En bij de buren in Finland woedt dan weer de discussie om de naam van äitiyspakkaus of moederschapsdoos te veranderen naar het meer neutrale familiepakket, wegens gevaar voor discriminatie van de vaders.

Een heftige strijd voor de grootst mogelijke vorm van gelijkheid is losgebarsten. Maar moeten we dan echt allemaal op elkaar lijken? Zit er net geen charme in de typische kenmerken van het andere geslacht? Mij lijkt de kleur van een neutrale vlag net akelig wit en bijgevolg heel erg leeg? Een vlag heeft nood aan contrasterende kleuren die gevoel, passie, cultuur en identiteit ademen. Op een moment waarin we ons allen zo willen onderscheiden in identiteit leggen we onszelf neutraliteit op. Gelijkheid is niet willen gelijken op elkaar maar wel elkaars eigenheden en grenzen respecteren.

#Menmatter
Misschien zit de huidige man ook maar gevangen in achterhaalde stereotypen? Misschien moet ook hij op zoek naar een nieuwe maatschappelijke plaats? Misschien heeft hij op zijn beurt nood aan MANcipatie? Kan het helpen indien een man opnieuw een man durft te zijn? Het stoere etiket de rug toedraaiend maar toch zijn mannelijke kanten durft cultiveren en etaleren. Fijnslijpen waar nodig.

En dus pleit Mr. BrightSide voor meer eigengereide mannelijkheid. Robuust en verfijnd. Eloquent en elegant. Grappend en ontroerend. Respectvol en met appreciatie voor de ander.

Mr. Brightside | Christophe Kempkes

Beeldcredit: Syro

Close
Go top