Mijn schoonmoeder gaat aan
een rollator! Maar wat nu!?

Sinds twee jaar probeer ik mijn schoonmoeder, die erg slecht ter been is, er van te overtuigen dat ze beter een rollator aan kan schaffen. Elke keer weer probeerde ik het gesprek aan te gaan. “Mam, je gaat vallen zo…het is voor je eigen veiligheid, voor je het weet val je en breek je je heup en het is maar een hulpmiddel…waar maak jij je druk om? Dit kan zo echt niet langer!

Zwaar geïrriteerd zegd ze dan: “Ik ben 77 jaar en zeker nog niet oud genoeg om achter een rollator te gaan lopen. Het is toch om je dood te schamen zo’n lelijk ding!”

Haar ijdelheid is sterker dan haar angst om te vallen

Maar vandaag is de dag aangebroken dat mijn schoonmoeder heeft toegezegd een rollator aan te gaan schaffen. Een hele grote stap! De vragen schieten door mij heen: Er zullen toch wel hippe rollators te koop zijn? Of moet ik nu echt aan de bak? Het zweet breekt mij uit. Dus ben ik maar gauw achter mijn Mac gaan zitten en googelen maar. Tot mijn schrik is er heel weinig aanbod. In kleur bedoel ik, want types zijn er genoeg! En om nu met knal groen, oranje en of een rode rollator te gaan lopen…dat zal ze echt niet gaan doen.

In 1978 werd de rollator door de Zweedse Aina Wifalk uitgevonden. Zij was getroffen door polio en realiseerde zich dat er een oplossing moest zijn voor de beperkingen in bewegingsvrijheid. Om zichzelf en haar lotgenoten te helpen, kwam ze op het idee een apparaat te ontwikkelen dat het lopen gemakkelijker maakte en zo werd de rollator geboren: ‘Het hulpmiddel dat de vrijheid en kwaliteit van het leven teruggeeft aan ouderen en gehandicapten’.

Er is in de afgelopen 40 jaar veel aan ontwikkeling gedaan om dit hulpmiddel praktischer en veiliger in gebruik te maken maar er is weinig veranderd aan ‘looks’. Tijdens het googelen viel mijn oog op een foto van een rollator van hout. En zelfs de naam klinkt leuk!

“Wooden Walker” googelen het woord …… en

Maar zoals Paul Timmer, de ontwerper van deze rollator van hout het mooi verwoordt:
“Als je er dan toch een nodig hebt, dan kan een rollator maar beter een verlenging zijn van iemands persoonlijke stijl, in plaats van een uitsluitend functionele, metalen steunpilaar op wieltjes”. Daarom voorzag hij zijn rollator van een lichter frame, zelfs al is het volledig van hout, dat eenvoud uitstraalt en eigenlijk iedereen goed staat.

Dan denk je….leuk!!!

Mijn enthousiasme vloog de pan uit, wetende dat deze natuurlijk niet CE-gecertificeerd zal zijn en hoogstwaarschijnlijk alleen ons een glimp laat zien voor wat we in de toekomst kunnen verwachten.

Voor nu zal ik aan de bak moeten om voor mijn schoonmoeder een rollator op te pimpen en ook dit heeft wel iets…want met liefde zal ik het voor haar gaan doen.

 

Deau

beelddcredit: Paul Walker

Close
Go top