In love with The Garden of Eartly Delights

Al vanaf dat ik klein was, ben ik gefascineerd door het schilderij The Garden of Earthly Delights van Jheronimus Bosch. Ik weet nog heel goed dat ik met mijn familie het Prado museum bezocht in Madrid en daar oog in oog stond met dit schilderij.

Ik was meteen verliefd. Zo fascinerend, vreemd en raar, maar toch ook zo sprookjesachtig. Later heb ik voor mijn opleiding een kunstwerk gemaakt dat was geïnspireerd op dit schilderij.

Hoe leuk is het om dan te lezen dat Tim Walker, een van de belangrijkste modefotografen van deze tijd, ook vanaf zijn jeugd enorm geboeid is door De Tuin der Lusten en dat zijn tentoonstelling in het Noord-Brabants Museum met 26 larger than life foto’s, daar op is geïnspireerd.

In 2015 krijg hij de opdracht van The Nicola Erni Collection om een serie werken naar keuze te maken. Hij krijgt carte blanche. Voor dit droomproject laat Tim Walker zich inspireren door Jheronimus Bosch.

De werken zijn een liefdesbrief geworden aan Bosch

Op het eerste gezicht is De Tuin der Lusten een erotische speeltuin, maar het is meer dan dat. Zo is het ook met het werk van Tim Walker.

De werken van Jheronimus Bosch zijn zo krachtig, dat uitleg niet nodig is. Tim Walker werkte intuïtief en heeft zich niet laten leiden door de oorspronkelijke betekenis. Bij het maken van de beelden isoleerde Walker visuele elementen die hij ‘typisch Bosch’ vond. De luchtbel met aderen, de zaadbollen, rijpe vruchten en veelvuldig de slang in beeld als symbool van verleiding. Net als bij Bosch is de beeldtaal mysterieus en duister. De foto’s zijn door hun grootte levensecht. Daardoor voelt het alsof je in een schilderij stapt.

Walker werkte met modellen met hele bijzondere en afwijkende gezichten. De naakten in de foto’s zijn van een ijle schoonheid. Hij werkte samen met setdresser Shona Heath en modehuis Valentino. De werken zijn sprookjesachtig en fascinerend. Net als het oorspronkelijke schilderij.

Marieke beeld jeroen-kl

En dan die props, zo mooi. Ik ga na deze tentoonstelling naar huis met hetzelfde verliefdheidsgevoel, net als toen in Het Prado museum. Tim Walker heeft me echt geraakt, net als Jheronimus Bosch. Een must-see.

 

Marieke Schipper

Linksboven: Cierra Skye, Anna Cleveland, Guinevere van Seenus, 2015
Linksonder: Cierra Skye on Bosch hillock in Valentino cape, 2015,
Rechtsboven: Tim Walker, Cierra Skye in thistle bubble, pearl in mouth, 2015
Rechtsonder: Tim Walker, Guinevere van Seenus, Maarten Convens, Anna Cleveland in mussel shells, 2015

Tim Walker
Noord-Brabants Museum
nog te zien tot 25 februari 2018

 

Close
Go top