Het leven als ZZP-er

ZZP-er…. Als je dit bent volgens de belastingdienst ben je een echte zelfstandige maar dan zonder personeel. Een heel klein woord dat er makkelijk uitziet, maar is het leven als een ZZP-er dan ook zo eenvoudig?

Deze vraag kan ik mezelf meerdere keren per jaar stellen. Op momenten dat de werkdruk zo hoog is dat ik denk WAAROM en waar is nu mijn personeel dat het werkleven weer iets meer structuur geeft en meedenkt met het oplossen van een probleem. Daarnaast denk ik ook na over deze vraag op spaarzame momenten dat ik languit in mijn tuin lig, lunch met een vriendin en zo mijn eigen tijd indeel en met niets of niemand rekening hoef te houden ondanks dat het een ‘normale werkdag’ is.

Hoe kun je nu om gaan met bovenstaande perikelen en toch een leuk en werkzaam bedrijf hebben?

Als Trendwatcher zie ik dat binnen onze samenleving er steeds meer behoefte komt aan vrijheid, vrijheid met werken, denken maar ook vrij zijn in bepalen met wie je werkt en hoe je werkt. Van vaste dienstverbanden van 10 jaar krijgt de nieuwe generatie jeuk en bij het idee jarenlang hetzelfde werk te doen worden ze compleet apathisch. Hoe dan omgaan met deze trend? Door samen te gaan werken in gebouwen die werkruimtes faciliteren. Ieder voor zichzelf als ZZP-er maar gebruik makend van elkaars kwaliteiten per project. Bijleren van elkaar en niet de schoolbanken weer in hoeven, de oh zo fijne praktijkervaring die je nu op doet en waar je niet voor hoeft te betalen. Sterker nog: je krijgt betaald! En dit is nu precies waar de nieuwe generatie behoefte aan heeft. Werken voor plezier, geld verdienen en samen zijn.

Maar daarnaast heeft deze andere manier van werken ook een nadeel. Grote bedrijven werken met zekerheid en biedt een ZZP-er dit wel. Kan hij grote opdrachten wel aan? Dit probleem kun je o.a ondervangen door te opereren met een vast team ZZP-er ’s dat naar buiten treedt onder één naam.

werkwijze-lucienne

20nu, het bedrijf dat ik samen met Judith Keijzer heb opgericht in 2008, is hier het voorbeeld van. We zijn herkenbaar als bedrijf maar ‘eigen baas’ gebleven omdat we beide een KVK nummer hebben onder dezelfde naam. Hierdoor hebben we de leukste projecten mèt maar ook zonder elkaar gerealiseerd. We zijn steeds verder gegroeid en groter geworden zodat Wendy ons team is komen versterken als vaste basis binnen de projecten maar ook weer als zelfstandige en we op grote projecten diverse andere ZZP-er ’s inhuren die het project doen slagen.

Ben je nieuwsgierig of deze manier van werken iets voor jou is? Dan nodig ik je uit de komende weken mijn blogs te volgen waarin ik ga schrijven hoe mijn leven als ZZP-er verloopt binnen ons fantastische bedrijf: 20nu. En laat ik je zien hoe ik door deze manier van werken juist de Trends kan volgen door het brede scala van mensen om mij heen.

Luciënne van Os

www.20nu.nl

Close
Go top