Let it grow, let it grow, let it grow

In april bezocht ik het ‘Let it Grow’s Green House Festival’ in de Westergasfabriek in Amsterdam.
Ik verwachtte overwegend ouder publiek maar niets is minder waar: het publiek was gemêleerd en cool. Jarenlang had tuinieren een beetje het ‘geitenwollensokken’ imago. Maar tegenwoordig heeft ook de jongere generatie groene vingers gekregen. En ook ik, moet ik bekennen. Sinds kort heb ik een kruidenkas op het dakterras. Tuinieren anno 2017 is niet meer stoffig, maar hip!

Voedselveiligheid, gezondheid en gemak
Urban farming, ook wel stadslandbouw genoemd, is ontzettend populair in het buitenland. Behalve naar grote steden als New York en Berlijn is de trend ook overgewaaid naar Nederland. Om mee te beginnen wonen steeds meer mensen in de stad. Sterker nog, in 2050 woont 70% van de wereldbevolking in de stadUrban farming zorgt voor voedsel, een groene leefomgeving en vormt tevens een belangrijke sociale schakel.

Steeds meer mensen maken zich zorgen over de herkomst, veiligheid en de productie van voedsel

De vele voedselschandalen hebben voor minder vertrouwen in de voedselindustrie gezorgd.
Hoe wordt ons eten geproduceerd? Waar komt het vandaan?

Urban farming is het antwoord, of de tegenreactie, op de vraag naar transparantie in de voedselketen. Men neemt weer het heft in eigen handen. Geen chemische bestrijdingsmiddelen, wat beter is voor zowel de gezondheid als smaak. Bij eigen productie weet men tenminste zeker waar het vandaan komt. En dit kan ook een financieel voordeel opleveren. Wie veel kookt met verse kruiden is voordeliger uit met eigen productie, dan de kant-en-klaar versie uit de supermarkt.

Volkstuinen zijn weer enorm populair
In Amsterdam is er een wachtlijst van drieduizend mensen. Naast het balkonmoestuintje richten stadsbewoners hele moestuinen gezamenlijk in. Het sociale aspect speelt daarbij ook een belangrijke rol. Letterlijk samen de handen uit mouwen steken, zorgt voor verbinding met elkaar en ons eten. Een mooi voorbeeld zijn de Stadsboeren die dit seizoen groenten verbouwen in de voormalige Bijlmerbajes, met vluchtelingen uit het AZC.

Ook restaurants gaan zelf aan de slag. Sterrenrestaurant Bolenius op de Amsterdamse Zuid-As heeft als specialiteit Nederlandse groenten uit de eigen kruiden- en moestuin. Door de locatie wellicht wel de duurste eigen groentetuin van het land.

karin Van Den BroekEetbaar kantoorgebouw
Vertical farming is misschien wel de meest interessantste vorm van urban farming omdat je de stad gebruikt voor landbouw. Met behulp van led-verlichting, verticale en stapelbare kweekbakken, worden groenten en fruit op een gezonde manier gekweekt in leegstaande kantoorpanden.
Een prachtig initiatief is de Soupalicous die een kantine heeft verbouwd tot buurtrestaurant en de kantoorruimte tot kassen waar zij de ingrediënten kweken. Een duurzaam business model dat slim gebruik maakt van de 15% leegstaande kantoren in Nederland.

Een paar mooie initiatieven die naar mening nog meer ruimte krijgen in de stad. En wat is de toekomst van mijn kruidentuintje? Uitbreiden? Samen doen? Hoeveel fun het ook is, het kost veel tijd, liefde en aandacht om het tot succes te maken.
Dus ik doe snel mijn laptop dicht om buiten aan de slag te gaan.

 

Karin Van Den Broek

Let it grow’s greenhouse festival
Bond van volkstuinders

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Close
Go top