Leren leven met robots

Het is de allereerste schooldag van mijn zoon. Ik zwaai hem uit. Slik en snik. Zijn eerste stappen in de grote mensenwereld. Pakweg de komende achttien jaar zit hij in de schoolbanken. Maar waar wordt hij voor opgeleid? Is er dan nog wel werk? Concurreert hij straks met robots? Of heeft hij een beroep dat nu nog niet bestaat?

Vrijwel elke dag stuit ik op verhalen over aanstormende robots en supercomputers. Als ik ze moet geloven, komen ze snel en met veel. Economen Andrew McAfee en Erik Brynjolfsson bevestigen dit in hun boek ‘The Second Machine Age’ (2014). Zij voorspellen dat robots, 3D-printers en kunstmatige intelligentie in de nabije toekomst zullen zorgen voor het verdwijnen van talloze banen. Volgens hen biedt automatisering een alternatief voor banen die ‘dull, dangerous and dirty’ zijn. De mens streeft nu eenmaal naar gemak en veiligheid. En technologie biedt uitkomst.

Volgens onderzoekers van de Oxford University loopt 47 procent van de Amerikaanse banen binnen twintig jaar een hoog risico geautomatiseerd te worden

En dat dit geen ver van ons bed show is, bevestigt onderzoek van Deloitte. Hierin wordt gesteld dat automatisering en robotisering in Nederland op termijn 2 tot 3 miljoen banen gaat kosten. En dit is nog een conservatieve inschatting. Daarnaast blijkt dat niet alleen banen voor laagopgeleiden verdwijnen. De middelbaar en hoogopgeleide professional moet ook vrezen.

Er gaan hoe dan ook banen verdwijnen. Maar dit is iets van alle tijden. Want wie komt tegenwoordig nog pons-typistes en boekbinders tegen? Wie de geschiedenis bestudeert, komt tot de conclusie dat automatisering nog nooit heeft geleid tot verlies van banen. Het heeft geleid tot andere banen. Bas van de Haterd heeft beiden beschreven in zijn boek ‘10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen’. Zo kunnen accountants, koeriers, makelaars en belastingconsulenten zich beter laten omscholen tot identiteits-auditor, 3D-designer, reparateur, (personal) trainer of DNA adviseur. Een andere geruststellende gedachte is dat (voorlopig) alleen banen die in algoritmes te vangen zijn, geschikt zijn voor automatisering.

De unieke vaardigheden van de mens worden alleen maar waardevoller

Maar wat maakt ons dan mens? Wij beschikken over sociale en emotionele intelligentie en intuïtie. Hierdoor kunnen we beter samenwerken, communiceren, anticiperen en elkaar motiveren dan welke robot ook.

Robots_Mike Rivamonte

Ik denk weer aan mijn zoon. Hoe wordt hij op school voorbereid op de toenemende robotisering? Ik zie voor me dat hij robots leert bouwen en dat hij leert hoe hij met ze moet samenwerken. Verder hoop ik dat hij leert, hoe hij zich kan onderscheiden van een robot en hij juist die menselijke vaardigheden ontwikkelt die bij een robot ontbreken.

Zijn eerste schooldag zit erop. Ik haal hem op en vraag hem wat hij het leukste vond vandaag. Hij antwoordt: “De grote televisie”. Het digibord, ofwel de hulprobot van de juf. Uit het onderzoek van de Oxford University blijkt overigens dat de juf niet hoeft te vrezen voor haar baan.

Daniëlle Schreurs

Links: THE FUTURE OF EMPLOYMENT

Beeldcredits: Mike Rivamonte

 

Close
Go top