Koffie

Ik zit met een vriendin  een donderdag-ochtendkoffietje te doen bij een nieuw tentje in Haarlem. Een kopje cappuccino met een suikervrij kokos-achtig koekje; een fles water met erin een reepje watermeloen balanceert op een roestig groen tafeltje. De stoeltjes stralen vrolijk felgeel op ons af en wij voelen ons als vanzelf ogenblikkelijk leuker worden. Ze vertelt me dat ze net benaderd is om interim-directeur te worden bij een winkelketen. “Oh, wat word je toch voor spannende opdrachten benaderd”, bewonder ik, terwijl ik het suiker-vrije koekje te lijf ga. “Ik vind er geen bal aan”, roept ze uit, “ze willen alleen maar dat ik even ga knallen om er dadelijk een zo hoog mogelijke prijs voor te krijgen op de markt. Maar weet je wat het is, die zaak is eigenlijk al niks meer waard. Mensen willen een beleving krijgen, niet een product kopen. En deze winkel heeft alleen maar producten. Producten koop je wel via bol.com. En dan net zo makkelijk meteen in de aanbieding. Kijk maar om je heen, je ziet geen winkels meer, je ziet alleen nog maar plekken verschijnen waar je koffie kunt drinken”.

En met die constatering ligt de vraag op tafel of we nog wel winkelstraten nodig hebben

In het dorp Ermelo waar ik ben grootgebracht, zijn de degelijke dorpse ondernemers zo een 25 jaar geleden stuk voor stuk langzaamaan vervangen door winkelketens. Zo heeft Gall & Gall de wijnhandel van Fred overgenomen, De Ster, de degelijke Veluwse rokken en broeken-winkel, is indertijd ingenomen door het Kruitvat.  De bank is verdwenen, het postkantoor is weg. Het graat-vormige levensloze winkelcentrum De Enk dat op de plaats van het oude dorpsplein is gebouwd, is gevuld met zaken als Livera, Etos en Hema. Allemaal niet dorps, want allemaal onpersoonlijke ketens waar in elk geval mensen als mijn ouders niet graag kwamen maar toch wel móesten komen. Want er was geen ander aanbod meer in het dorp. Het enige dat door alle wisselingen heen gestand heeft gehouden in Ermelo is Riemer, de Christelijke Boekhandel.

De vraag van nu is echter of deze onpersoonlijke ketens het nog wel redden? Deze ketens hebben namelijk een andere concurrent gevonden: het internet. Die maken het voor de consument een stuk makkelijker. Voor saaie dingen ga je niet uit huis. Voor leuke dingen ga je wel uit huis. Maar ook niet zomaar leuk: het moet een echte beleving zijn.

Beeld

Er worden concepten voor de retail gepubliceerd als Surprise & Shop, waarin binnensteden in samenwerking met sfeermakers als musea en theaterproducenten bezoekers moeten verrassen. Of wat te denken van Story & Shop: plekken waar rond een thema retail verschijnt. Denk aan Libelle zomerweken of een pretpark. En waar wij deze ochtend bij beland zijn, valt eigenlijk onder Service & Shop: dagelijkse boodschappen die je dichtbij huis doet, vanwege de persoonlijke service maar ook vanwege de ontmoetingen. Bij een koffietentje met een suikervrij assortiment.

Dus eigenlijk kun je zeggen dat steden als Haarlem nu als het ware worden ingericht als de vroegere dorpse winkelstraatjes van Ermelo. De saaie massa koop je online, voor de speciaalzaken ga je graag samen de stad beleven en tussendoor koffie drinken.

In Retail, shopping 2020

 

Annette de Graaf

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Close
Go top