Is there
AI (artificial intelligence)
in Unicorn?

“Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training… Jonge mensen staan niet meer op als een oudere de kamer binnenkomt. Zij spreken hun ouders tegen, houden niet hun mond in gezelschap, … en tiranniseren hun leraren”.

Geen tekst geschreven door een kwade ouder anno 2017, maar door Socrates omstreeks 500 jaar voor Christus. De generatiekloof is dus van alle tijden, alleen lijkt er met het volwassen worden van de Gen Z meer aan de hand te zijn. Gaat het de oudere generaties lukken deze kloof te overbruggen?

Ze hebben vele namen en komen in vele gedaante, De digital natives, de Tumblr generatie, Generatie Z, ze betreden een volwassen leeftijd.
Net zoals hun voorgangers verschillen ze van ook weer van hun voorgangers.

Een generatie die grenzen moeiteloos overschrijdt of vervaagt

Alhoewel ze altijd hebben geleefd in het digitale tijdperk, hebben ze de selfie achter zich gelaten, ontsnappen maar al te graag aan het keurslijf dat sociale media heet, maar posten met gemak een begrafenisfoto met een lieve tekst voor hun overleden oma.
Voor hen is lelijk het nieuwe mooi, en is van je hobby je werk maken eerder regel dan uitzondering.
Een wispelturige generatie die gelooft dat je een kwartje, een euro of een tientje kan zijn, al ben je voor een dubbeltje geboren, en het liefst allemaal tegelijkertijd.
Het is de generatie die ondanks de sexualisering van de maatschappij toch steeds op latere leeftijd aan seks begint.
Als het je begint de duizelen, dan ben je niet de enige.

Vele professionals proberen deze ‘New kids on the block’ te doorgronden. Er worden internationale congressen aan deze groep unicorns gewijd. Keynote speakers vertellen overal ter wereld hoe Babyboomers, Generation Y en Millennials deze nieuwkomers kunnen begrijpen. Er zijn talloze boeken die op weg helpen om hun aandacht te grijpen, en dat lijkt met deze ongrijpbare generatie  een ‘mission nearly impossible’.

 

Origami art by Roman Diaz

Maar gelukkig gloort er hoop aan de met regenboog omlijste horizon. Want elke unicorn houdt van shine, omarmt de epic fail en is zoals Els Dragt zelf aangeeft geen eenzame freak, maar onderdeel van een beweging. Wetenschappers en marketeers hoeven dus niet te vrezen en kunnen hun hart op halen, want zelfs bij deze groep uniekelingen liggen wetmatigheden op de loer.

Al moeten de professionals hun geijkte werkwijze 180 graden keren. De methodologie ‘ik-verzin- iets-nieuws-(product of hypothese)-en-ga-dit-vervolgens-toetsen zal plek moeten maken voor  laat-de-data-het-werk-doen. Big data analyses laten toe dat wetmatigheden die je als hopeloze ouderwetse 30’er of 40’er zelf niet had kunnen bedenken, oppoppen als kleine bruggetjes om de generatiekloof te dichten. Als ze dan ook nog de reden achter het causale verband kunnen leggen, kan Artificial Intelligence de rest van het werk doen. En dat maakt de mogelijkheden weer eindeloos.
Of we die kansen gaan benutten? Het antwoord laat op zich wachten. Alhoewel de tijd dringt, lijkt de gevestigde orde geen haast te hebben. Het KNAW doet momenteel onderzoek naar de wijze waarop Big Data interessant kan zijn voor de wetenschap. Ik kijk uit naar de uitkomsten van dit onderzoek.

 

Parveen Achaibersingh

Beeldcredits: Origami art by Roman Diaz

 

Close
Go top