INFOHOLIC

Ik ben een veelvraat. In deze tijd van ontstuffen ga ik net de andere kant op. Ik verzamel en stapel me te pletter. Niet in theekoppen, electronische gadgets of hangplanten. Maar in informatie.

Boekenwinkels hebben aan mij een fijne, trouwe en makkelijke klant. Ik bezit lidkaarten van twee openbare bibliotheken waar ik graag rondhang. Tijdschriften stapelen zich op. Je kan makkelijk de wachtkamers van een kleine kliniek voorzien van lectuur met wat ik bezit.

Ook online kranten, blogposts, newsletters, tweets en lijstjes verslind ik alsof het snoep is

En al de slimme algoritmes gekoppeld aan die artikelen verleiden me nog even door te gaan, net één artikeltje verder maar. Net als een pubergamer die net dat ene level verder wil, nog heel even en nog heel even en nog even…

Absolutely Overdose.

Ben ik alleen?  Nee hoor, we worden allemaal overspoeld door informatie.
Is alles waar? Is alles relevant? Is het allemaal nodig te weten?
Nee, maar het is er en het feit dat al die info er is en ik deze niet ongelezen kan laten, maakt net mijn verslaving.  We kampen allemaal in meer of mindere mate met een infodrugsverslaving, met de nodige afkickverschijnselen en lichte paniek wanneer we droog vallen. De FOMO (Fear Of Missing Out) van de informatiefreak.

Al in 1970 gaf futuroloog Alvin Toffler aan dat de Information Overload voor verwerkingsproblemen zou zorgen. “De kern van het probleem”, zei hij, “is dat ondanks de steeds snellere computers en grotere digitale geheugens, de menselijke geest niet sneller wordt”. Het menselijke brein als bottleneck.

Dus hoe kan je selecteren? Wat is een gezonde hoeveelheid informatie? En bovenal, waar haal je de ‘ware’ info uit? Wat is geen ‘alternative fact’?

Het www heeft ongekende poorten geopend. Informatie is een luchtstroom geworden, continu aanwezig en vernieuwd.

 

1dd5cdc4f9cd26b9aa4bfd35d6250f99

Waar vroeger de eerste bezorgdheid was dat iedereen de machinerie (lees hard ware) had, en wat later dat iedereen er mee kon werken (soft ware knowledge) bestaat vandaag de grote uitdaging om deze informatie-uitstroom te hanteren.

Hoe gaan we om met de overdosis informatie en kanaliseren we deze zonder te censureren of te romantiseren? Dat wordt een belangrijke uitdaging voor ieder van ons.

En ja, hoe houd ik mijn verslaving in de hand? Kijk, voorlopig is enige zelfdiscipline, een hongerige kat en wakker kind gelukkig nog een noodstop.

@Pepermie

Beeldcredits: Diego Max
Link naar Alvin Toffler

Close
Go top