Ikigai

Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?

Dit weekend verruilden we de drukke Randstad voor het gemoedelijke Maasduingebied van Arcen. De mensen lopen er net iets langzamer, het telefoniebereik is matig tot slecht en de vlaaien zijn niet te versmaden. Maar ik ga vooral voor de vogels. Met twee benen tegelijk spring ik er mijn bed uit, waar ik me thuis nog even omdraai. Tijdens een stevig ontbijt stellen we ons ‘te-verwachten-en-te wensen-soortenlijstje’ op. Kijkers om, camera mee en daar gaan we. Ik verwachtte een appelvink, ik hoopte op een roerdomp, ik zag een troepje staartmeesjes en ik hoorde een groenling.

En toen beklommen we de uitkijktoren bij Straelens Schuytwater, al beweerde mijn vriend dat je beneden net zoveel zag als boven. Ik richtte mijn kijker op een vermeende zilverreiger in de verte, en ik zag… een knalroze flamingo. Een eenzame, bloedmooie, Caribische flamingo scharrelde in het water tussen het besneeuwde riet. Ik denk dat zelfs niet-vogelaars begrijpen dat mijn wereld even stil stond. In de dierentuin wat saai, maar hier in het wild is het dier pure magie. Ondertussen draaide mijn ikigai echter overuren!

Mijn ikigai, ja, je leest het goed. Japans voor ‘het geluk altijd bezig te zijn’, of ‘datgene waar je je bed voor uitkomt’, je raison d’être. Daar waar jouw passie, je missie, je roeping en je beroep elkaar raken, ligt het hart van je bestaan: je ikigai.

za2_ikigai1

 

20130310-011259

Wat je daar als nuchtere Nederlander mee moet? Het is het geheim van een lang, tevreden en gelukkig leven. Het geheim komt van het eiland Okinawa, waar de meest gezonde en actieve honderdjarigen ter wereld wonen. Ze eten goed, ze leven met weinig stress, ze bewegen veel, maar bovenal hebben ze tot op hoge leeftijd een reden van bestaan. Al is het maar de moestuin onderhouden of de buurvrouw verzorgen.

Op dit moment ligt het boek Ikigai in honderden Nederlandse huiskamers. Het houdt een enorme belofte in: als ik dit lees en toepas, vind ik mijn persoonlijke levenselixer. Het recept om ouder en gelukkiger te worden, maakt het tot een bestseller.

Wat is de trend achter dit soort boeken? We hadden Hygge al: maak je Hollandse leven net zo gezellig en kneuterig als het Scandinavische leven, met breisels en een fijn haardvuur. We willen weer met onze handen werken, een stapje terug doen, af en toe onbereikbaar zijn, ons verbinden met de natuur, echt contact met anderen hebben, consuminderen, niet werken maar onze passie achterna, en onze missie vinden om de wereld wat mooier te maken. Al deze behoeftes komen terug in Ikigai. En zo sluit het oud-Japanse ikigai goed aan bij de trend van bewustwording.

Daar hebben we dan wel de oude bewoners van een eilandje in Japan voor nodig. Want die ikigai van jou, die ligt gewoon op je te wachten in Nederland: voor de een in Arcen, voor de ander in Amsterdam. Je hoeft alleen maar even stil te staan en je erdoor te laten verrassen.

Martine Koelemeijer

 

 

Close
Go top