Hoe krachtig is de power feministe?

“Mama, ik weet wat Oh my God look at her Butt! betekent”. Sophia en haar 4-jarige klasgenoten hebben de recente animatiefilm besproken.  De betekenis van wat 3 heupwiegende konijntjes in de film rappen is nu ook voor hen duidelijk.
In mijn tijd (inmiddels wel zo’n dikke 25 jaar terug) zorgde de opkomst van R ’n B en Gangsta Rap voor grote discussies. De schunnige videoclips, dito teksten en blote dames, baarden opzien. In de slechte zin van het woord:  vrouwonvriendelijkheid ten top.
Maar urban muziek was Engelstalig en kwam alleen tot je als je zaterdagnacht op bleef om Yo MTV Raps te kijken, of een uurtje in de week afstemde op  Sylvana’s Soul. De urban muziek breidde uit, kreeg door de jaren heen zelfs een eigen zender.

In de wereld van de 4-jarige Sophia is urban muziek inmiddels de best scorende Nederlandstalige muziek. De formatie Broederliefde stootte recordhouder Frans Bauer van z’n plek als langst genoteerde nummer 1 plaat.
Broederliefde -Jonna Fraser, Sevn Alias, Lil Kleine- het zijn geen namen meer voor een radiokanaal dat zich op de niche richt, maar namen die de Nederlandse hitlijsten domineren.
Ik ben blij met de opzwepende beats en de diversiteit van mainstreammuziek. Maar teksten als ‘ze wil op en neer’ die tijdens een avondje disco bowlen in Hoofddorp door de boxen galmen, doen me toch afvragen wat dat nu met de 4-jarige Sophia en haar vriendinnen zal doen.

In de teksten worden de dames (helaas voornamelijk door heren) fysiek behoorlijk aan het werk gezet

Ga op m’n eikel los als een eekhoorn’ , ‘grijp je enkels’, ‘wine voor me’, het zijn slechts enkele voorbeelden waarin de vrouwen vooral als seksuele instrumenten of party accessoires worden ingezet.

Waar wij in een stiekem uurtje op de woensdagavond ons lieten informeren over de seks en seksualiteit, wordt de orale bevrediging door Lil Kleine uitgebreid bezongen. Natuurlijk zijn er ook liedjes die gaan over echte liefde en er voor elkaar zijn. Mar als ook hier op gaat dat dat tegenover elke reprimande 15 knuffels moeten staan, om de jeugd emotioneel in balans te houden, dan is de generatie van mijn dochter hopeloos verloren. Tegen de tijd dat ze 12 zijn, is seksuele voorlichting overbodig. Alle feitelijke kennis over seks, standjes en wat je met het vrouwelijk lichaam allemaal kan doen, worden immers breed uitgemeten. In het Nederlands en overal in Nederland gedraaid.

Amber rose
Het tegengeluid van intimiteit en echte liefde delft in de Nederlandse R’nB-scene het onderspit. De conclusie is dat er geen balans meer is tussen seksualiteit, intimiteit en emancipatie.

Feminisme anno nu, vindt ook niet meer plaats in een tuinbroek en met verbrande BH’s, maar in denim shorts en met een diep decolleté. Power feministes als Beyonce, Kim Kardashian, Amber Rose, Nicky Minaj en Rihanna behoren tot de meest invloedrijke Amerikanen. Dat veel jonge vrouwen geïnspireerd zijn door hun uiterlijk, blijkt wel uit de toename in bilvergrotingen en lipfillers de afgelopen jaren.
Nu nog hopen dat ze genoeg tegenwicht bieden tegen het Nederlandse vrouwonvriendelijke geluid en meiden inspireren het beste uit zichzelf te halen.

Parveen Achaibersingh

Beeldcredits: Amber Rose by Charlotte Rutherford

 

Close
Go top