HELP we verzuipen!

Mailtsunami
Dat een groot deel van Nederland onder de waterspiegel ligt, is geen nieuws. Met een dreigende waterspiegel stijging voelt dat niet comfortabel. Er is echter nog een andere reden waarom we dreigen te verzuipen: een mailtsunami die stress, wantrouwen en improductiviteit veroorzaakt. In het economie katern van de Volkskrant van 17 juni wordt onder de titel van ‘Mag het een mailtje minder?’ dit onderwerp vakkundig belicht.

Schaduwzijde digitalisering
Het Californisch onderzoeksbureau Radicato heeft berekend dat inmiddels zo’n 3 miljard mailgebruikers elkaar dagelijks bestoken met zo’n 269 miljard mails.

Dat is dus gemiddeld zo’n 90 mails per persoon die dagelijks verzonden wordt

Mijn boerenverstand vertelt me dat het gemiddelde aantal ontvangen mails per dag dus nog aanzienlijk hoger moet liggen. Tenslotte cc-en we er op los. Deze e-mail cultuur waarin wij leven, lijkt een logisch onderdeel van de verregaande digitalisering van de wereld. En heeft deze digitalisering niet vooral heel veel efficiency aan ons werkzame leven toegevoegd? Frank Kalfshoven laat nadrukkelijk de schaduwzijde zien.

Transparantie of wantrouwen
De eerste schaduwkant is een direct gevolg van het zogenaamde cc-effect. Vanuit trends geredeneerd zie ik in het cc-en een mooi voorbeeld van transparantie. Zo veel mogelijk mensen informeren over wat er speelt. Prima toch? Maar het feit dat we kennelijk collectief ‘de baas’ in de cc zetten, roept bij collega’s echter voornamelijk wantrouwen op. Leuk dus die transparantie maar onderzoek wijst uit dat een cultuur van angst en lage psychologische vrijheid het gevolg zijn. Een aardige hindernis binnen een organisatie.

Kracht en kruis van een groeiend netwerk
Algemeen wordt aangenomen dat de waarde van een netwerk toeneemt naarmate het netwerk groter wordt. Maar ook hieraan kleeft een nadeel. Gebruikers gaan eronder lijden. Ter vergelijking: In de jaren ’70 kreeg een gemiddelde directeur per jaar minder dan 1.000 telefoontjes, telexen of telegrammen. Tegenwoordig krijgt een beetje directeur per jaar zo’n 30.000 mails, nog los van social media berichten en telefoontjes. Minstens 20% van zijn werktijd gaat hieraan verloren…

 

closed

Autoloze zondag
Dus de productiviteit staat door mailverkeer onder druk en daarbij neemt ook de stress toe. Onderzoek wijst uit dat het reguleren en beperken van mail minder stress oplevert. En waarschijnlijk levert het ook ‘nieuwe’ vormen van contact. Dit doet me denken aan de autoloze zondag van vroeger. Natuurlijk niet veroorzaakt door te veel rij-stress maar door een tekort aan olie. Maar het leidde wel tot nieuwe vormen van creativiteit. Zo gingen we bijvoorbeeld rolschaatsen op de snelweg. Wat nu als we mailverkeer op een vergelijkbare manier gingen reguleren? Denk bijvoorbeeld aan de mailloze maandag. Of aan een maillimiet per dag. Stel dat je mailbox na je 10e mail vanzelf afsluit en pas de volgende dag weer beschikbaar is om te verzenden. Misschien gaan we elkaar weer wat vaker opzoeken, elkaar in de ogen kijken en het onderlinge vertrouwen herstellen. Misschien gaan we elkaar wel beter leren kennen en beter snappen wat we aan elkaar hebben. Misschien is dat wel échte transparantie!

Zo deze blog kan gemaild worden…

 

NoNo

 

Bewaren

Close
Go top