In GEUREN en kleuren

Gedurende een dag worden we vaker geconfronteerd met luchtjes dan we doorhebben. Dat begint meteen al bij je dagstart: van de ietwat muffe mondlucht bij het ontwaken via je frisse douchegel onder de douche naar de warm geurende koffie in de keuken. Dan volgt in mijn geval vaak een treinreis waar me vervolgens nog meer geuren te wachten staan en waar ik erachter kom dat blijkbaar niet iedereen evenveel waarde hecht aan een wasritueel in de ochtend of die poetsbeurt voor de tanden. En daar blijk ik extra gevoelig voor. Hoe fijn zou het zijn om op zo’n moment dan je geur even uit te kunnen zetten? Of misschien beter: een geur naar keuze aan te zetten?

Het tweede wordt al lange tijd toegepast in de voedingsindustrie door onder andere bakkers en chocolatiers om klanten het water in de mond te leggen. Want: geur versterkt smaak.
Wellicht een handige methode om thuis via een geurinstallatie je moeilijk etende kind toch aan de spinazie te krijgen?. Onderzoek laat namelijk zien dat geur de meest effectieve manier is om een emotionele band met iemand te kunnen scheppen. Onze neus is het krachtigste zintuig dat direct in verbinding staat met ons onderbewustzijn en heeft impact op het deel in de hersenen dat verantwoordelijk is voor genot, emotie en herinnering.
In de retail zien we de laatste jaren ook die toepassing terug: de inzet van geur om je te onderscheiden van de concurrent en een statement te maken. Ik loop door een winkelstraat en ruik vaak al op een afstand dat die ene kledingzaak eraan zit te komen. Geurmarketing heet dat. Heerlijk, want ik ben van ‘lekkere’ geuren wel gediend en het roept iets bij me op. Dat kan een gevoel zijn, een gedachte of een emotie. Geen wonder dus dat ik nog zo goed weet hoe de poederige rouge van mijn oma vroeger rook. Om die ervaring te kunnen doorgeven, zou het opslaan van een geur uit het verleden op een neus-chip, om die vervolgens vele jaren later bij je kinderen in te brengen bij het bekijken van foto’s, zeker een extra dimensie geven.

Geur brengt blijkbaar veel teweeg en ik besef me dat in deze tijd alles uit de kast getrokken moet worden om het verschil te maken. Geurend drukwerk is een oplossing, daarmee maak je letterlijk in geuren en kleuren het verschil. Met een naar appeltaart ruikende geurtram als rijdende advertentie voor Heel Holland Bakt vervoer je reizigers richting nostalgie. Ook je bedrijf onderwerpen aan een geurconcept op maat is hot & happening. Waarom zouden we dat dan als mens voor onszelf ook niet doen?

Petr Malyshev

Het blijkt dat we op onze partner vallen omdat we onbewust worden aangetrokken tot elkaars lichaamsgeur

Handig dus om je persoonlijke geurafscheiding licht aan te passen naar gras als die onbereikbare liefde jou eigenlijk niet wil maar wel erg op de lente gesteld blijkt.

En in al dat geurgeweld denk ik wel eens aan een vriendin die anosmie heeft. Samen met 300.000 anderen in Nederland kan zij niets ruiken. Alleen handig in stanksituaties, gun ik haar van harte de geur van lekkere thaise curry waarvan de lucht bij mij het water in de mond loopt.
Toekomstmuziek voor neus fragranceplugs die geur op commando afscheiden bij het indrukken van je neusvleugels? Het zou velen van dienst kunnen zijn:
Met iemand in gesprek waarvan de adem ruikt naar een mix van knoflook en sigaret?
Zet je lavendelgeur aan.
Last van aanhoudende vermoeidheid?
Spray wat rozemarijn in je neus.
Aan het indutten tijdens die eeuwigdurende vergadering?
Laat de lucht van citrus je wakker houden.

Praktisch, lekker en naadloze zintuigelijke ervaringen gegarandeerd!
Klaar met alle geurexplosies? Zet dan ‘gewoon’ je neus even uit.

Trendspirator
website: www.trendspirator.nl

Beeldcredit: Petr Malyshev

Close
Go top