GENIETEN

Ik sta me op een food festival fijn te vermaken. Zonnebrilletje op, geinige muziek, heerlijke geuren van een Aziatisch eetkarretje en een glas bubbels in de hand is genieten!
Hoe vaak wordt het je niet gewenst? Joh meid, ga lekker genieten! Je verdient het! En,……geniet je nog een beetje? Meestal wordt de ‘genietwens’ gelardeerd met een glimlach en vette knipoog.

Toch lukt het mij niet vaak, lekker genieten. Een fijne baan combineren met gezin, verloofde en een opleiding levert best plezier op maar weinig genieten. Denk ik.
Hoe doe je dat? En wat is het eigenlijk? En…waarvan genieten we dan zo met z’n allen?

www.vandale.nl  op m’n tablet weet het antwoord.
ge·nie·ten (genoot, heeft genoten)
1 ontvangen, krijgen: een salaris genieten van …
2 genot hebben, zich vermaken: wat heb ik genoten!;

Met als tegenreactie:
niet te genieten zijn in een zeer slecht humeur, heel vervelend. Ok, in mijn geval is  2 van toepassing; Genot hebben oftewel; smullen volgens het synoniemen.net Nou smullen lukt wel! Op deze fijne dag smul ik wel echt van heerlijk eten en deze fruitig frisse Cava!
En na een week ‘droog’ te hebben gestaan is het extra smullen!

De droogstand heeft te maken met ons werkzame leven en daaraan gekoppeld het beloofde pensioen. Immers, willen wij nog met elkaar van het pensioen kunnen genieten zal dat gebeuren na ons 68-ste levensjaar. Het is van vitaal belang om daar enigszins gezond aan te komen. Om de jaren daarna ten volle te kunnen benutten met niks te moeten, reizen en de leuke dingen in het leven. De gezondheidsbewustwording heeft redelijk wat teweeg gebracht.
Nog niet zo lang geleden  namen mijn verloofde en ik tijdens het maken van de verse pasta en de home made Arrabiata gezellig een glaasje. Zoals iedere avond wanneer we kookten, borrelden we een flesje leeg. Dat doen we dus nu een week niet meer. Best lastig, want wat drink je dan om samen te genieten?

De alcoholvrije wijn die we hoopvol kochten, was toch te laf en de bodem van de fles is nooit in het zicht gekomen. 0% bier vinden wij een koude waterige ervaring en dus niet tof. We zijn afgelopen dagen overgestapt op thee. Thee! Ja, suffer kunnen we het niet maken. Hoe diep zijn we gezonken? Wij die vonden dat we ons toch zo 60-er jaren jong en vrij voelen? Alles meegemaakt! Van hasj naar wiet naar een beetje meer en daarna weer een beetje minder.  Maar altijd ook genoten van een glas van één of ander met alcohol.

En toch is het een soort knus. We hebben fijne biologische Matcha- en ginger, spicy groene thee ontdekt die wel iets gezelligs toevoegen aan ons 0%  ritueel.

Een ferme arm slaat zich om mijn schouder. Het haalt me uit de ‘Hoe heeft het zo ver kunnen komen…. ‘ mijmering. Dicht naast mij staat een plaatsgenoot die ik herken van vroeger. Ik zag hem, in mijn jongere jaren,  in de kroeg om de hoek en hij was diegene die altijd verkeerde in de wazige roes van te veel bier. Zo te ruiken is daar nog niets in veranderd. ‘Zo, zegt hij en in één adem, Hoe is het?’ ‘Geniet je een beetje?’ ‘Hoe is het eigenlijk met je verloofde, of zijn jullie ook uit elkaar?’

‘Poeh hé, nou’. Wilde ik beginnen, ‘Nee joh we zijn…’. Maar hij laat me niet uitpraten. ‘Hoe lang moet jij nog? Ik stop hoor over drie jaar. Dan maar wat minder geld voor mijn  pensioen maar ik ben er klaar mee. Bijhouden kan ik het al lang niet meer op mijn werk.’

 

Danielle

Ongeïnteresseerd in zijn verhaal nemen mijn gedachten het weer over. Zelf heb ik nog ongeveer 13 jaar voor de boeg. Daarom ook pogen mijn lief en ik gezonder te gaan leven. Met minder gluten, minder vlees, meer verantwoorde groenten en minder suiker. Suiker is het nieuwe roken en daar valt alcohol dus ook onder. Om samen als we ouder worden en niet meer iedere dag hoeven te werken,  fit en kwaalloos te kunnen genieten van onze ouwe dag doen we een poging bewuster te consumeren.

Onhandig  poeier ik de hinderlijke, stinkende plaatsgenoot af en wandel naar de groep met wie ik op dit festival ben gekomen. Onderweg een fijne slok bruiswijn genietend. Wat een etterbak, betweter, lastige vlieg, zuipschuit, bemoeial,  looser!  Grrrr.. Dankzij deze interventie ben ik bijna in staat niet te genieten te zijn…. Ik weet nu wat het is, genieten. Genieten is: je prettig voelen in vrijheid!

Thuis gekomen houdt het genieten me nog bezig en ik doe een klein onderzoekje naar genieten.

Een greep uit de resultaten op Google levert meer synoniemen op dan de Van Dale:
SLOW DOWN – ENJOY – TAKE IT EASY – RELAX – BEMINNEN- SMULLEN – PLEZIER HEBBEN – ONTVANGEN – AMUSEREN – PRETTIGE ERVARING

Op Google.nl in de zoekopdracht  ingetoetste woorden levert de volgende resultaten op:
593.000 bij:  Gezonder leven
447.000 bij:  Minder suiker
31.800.000 bij: Genieten. Verreweg de meeste hits!!
481.000  bij:  Pensioen Genieten.

De ingezette trend  een beetje gezonder en bewuster met onszelf om te gaan laat ons hopelijk over 13 jaar alle synoniemen van Google.nl ervaren. Een fijn vooruitzicht om genietend naar uit te kijken.

Mieke van den Dool

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Close
Go top