Friends are the family you CAN choose

Hoe LEGO-Batman laat zien wat er tegenwoordig speelt

Al maanden verheug ik me op de nieuwe LEGO-film: de LEGO Batman-movie. De ‘bouwers’ van deze film (Warner Bros) verstaan als geen ander de kunst om generaties te verbinden, door jeugdfilms te maken met veel laagjes en dubbele bodems waardoor ook ouders en grootouders er van alles in herkennen. Muziek van nu en toen komt samen, en hetzelfde geldt voor de helden. Ik vind het fascinerend om te zien hoe ze dat elke keer weer voor elkaar krijgen.

De grote en de kleine man zijn hardcore Batman-fans. De grote dacht vroeger dat hij later zelf Batman kon worden en was ervan overtuigd dat de watertoren vlakbij Breda het hoofdkwartier was van Batman. De kleine is een LEGO-fan en focust zich dan ook vooral op de LEGO-Batman. Ze gingen samen bonden in de Pathé, en ik werd slechts gedoogd. Er werd me verzocht om me van commentaar te onthouden, want Batman was eigenlijk voor jongens.

De film was nog maar net begonnen, of dat laatste werd al onderuitgehaald: Batman kreeg onmisbare hulp van de politiecommissaris: een slimme, integere, stoere en sexy dame. Zonder haar werd Gotham City niet gered. In het publiek zaten net zoveel meisjes als jongens. Oftewel: Batman was met zijn tijd meegegaan.

Als trendwatcher is het heel interessant om grote speelgoedmerken en filmmakers te volgen, omdat je in hun producten sporen vindt van de heersende trends op de (jongeren)markt

Merken als LEGO, Warner Bros, Pixar en Playmobil hebben enorme budgetten, maar ook fikse begrotingen, en ze kunnen het zich niet permitteren om met een speelgoedserie of film te komen waar niet genoeg vraag naar is.

Tijdens het kijken, maak ik mental notes. Dan nadert de film zijn einde en Gotham City is gered. Batman woont niet langer alleen in zijn Batcave, maar samen met de bloedmooie commissaris, de butler die hem als wees ‘adopteerde’, en het weeskind Dick dat hij zelf adopteerde en dat inmiddels Robin heet. En dan spreekt hij de woorden: Friends are the family you CAN choose.

Batman dacht het wel alleen aan te kunnen, maar vond een surrogaatfamilie met wie het leven een stuk leuker en makkelijker werd. Waar je je familie niet voor het kiezen hebt, heb je dat bij vrienden wel. En als je zorgvuldig kiest, kunnen diezelfde vrienden je nieuwe familie worden.

batman

Zoals we tegenwoordig onze religie niet meer per se bij een kerkgenootschap vinden, maar zelf bij elkaar sprokkelen zoals het ons als individu past, zo quilten we ook zelf onze familie. Vrienden op social media en in real life. Andere individuen die bij ons passen qua waarden, normen en interesses. Zij horen eerder over ons ontslag en onze relatie-crisis, dan onze genetische familie. Met hen gaan we op vakantie en vieren we de feestdagen. Want onze vrienden, dat zijn wij.

Dat is slechts één trend die zijn sporen heeft nagelaten in deze film. Ik raad je aan zelf ook te gaan kijken. Je vindt vast meer trends die deze filmbouwers hebben beïnvloed.

 

Martine Koelemeijer

Link: Lego Batman the movie

Close
Go top