Feesten na de feesten!

Feesten na de feesten! Het was dé reclame boodschap van mijn lokale supermarkt net voor 2017 definitief werd afgefloten. Niet geheel onbegrijpelijk in dit tijdperk waarin we God dood hebben verklaard en het instant geluk van de mens voor alles stellen. In die wereld hoort iedere dag immers een feest te zijn. Toch?

Weg goede voornemens voor het nieuwe jaar. Weg met minderen, afslanken, sober of matigen… Dat past niet in het plaatje van meer, nog meer en nog veel meer. We houden vast aan ons klassieke recept: ongebreidelde commercialisering en massaconsumptie overgoten met een luxueuze saus van perfect nagestreefd geluk.
Of zie ik dat verkeerd? Beweegt er wat onder de joelende en feestende massa? Transitiekiemen die traag kronkelend een weg naar de oppervlakte zoeken?

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Zo’n twee jaar geleden, in maart 2016, liep in het Frans Halm museum in Haarlem de expositie ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Als tegengewicht voor de toen gangbare musea-trend ‘groot, groter, grootst’, werd hier vooral ingezoomd op details. Het museum neemt je als bezoeker mee op ontdekkingsreis en daagt je uit het schijnbaar verborgene, ja zelfs het onzichtbare, zichtbaar te maken. In de kwantiteit verliezen we de kwaliteit.

Kleine Luxe
En of we de dingen van nature graag groots zien! Het is des mensen, maar even vaak voelt die grootheidswaanzin als een onbeklimbare berg of belanden we op het punt waar overdaad schaadt. De kleine, pure weelde is soms vlakbij, ligt verscholen in een hoekje van onze leefkamer.
Neem nu de wereld van ‘cocktails & dreams’ waar éénvoud, kwaliteit en smaak voortaan centraal staan. Naushad Rahamat, de beste Belgische barman, noemt dit de magie van minder: ‘Simpele cocktails met hooguit 3 ingrediënten zijn vaak de meest persoonlijke. Hoe simpeler, hoe beter’. Simplicity (on the) rocks!

Geniet maar met mate
Precies zo goed en zo veel als iets moet zijn. De Zweden hebben er het perfecte woord voor: ‘lagom’. Evenwicht, harmonie, balans.
Zo ook bij Paul-François Vranken, eigenaar van het Champagnehuis Vranken-Pommery en verantwoordelijk voor 18 miljoen flessen per jaar, die de ferme boodschap brengt dat ‘champagne stilaan opraakt’. Hij pleit voor een meer duurzame, lagere champagne productie en vuurt ons aan onze consumptie daaraan aan te passen. Il faut le faire… mompelen de Fransen! Durven kiezen is gericht feesten. Focus. Focus vinden we ook terug bij Elise by Olsen . Dit Noorse boegbeeld van de generatie Z was op haar dertiende (!) reeds hoofdredactrice van het online magazine ‘Recens Paper’. Voortaan zweert zij met haar viermaandelijkse modemagazine ‘Wallet’ bij papier. ‘Materialiteit’ plaatst zij tegenover ‘digitaliteit’ als reactie op de vloedgolf aan online info en filmpjes die ons lui en weinig kritisch maken. Minder maar beter.

press for champagne

Ascetisch
Wanneer het écht een flink stuk minder mag, rijden we met het eliminatiedieet van ‘Goop’ in de juiste richting. Dit luxueuze lifestyle merk van Gwyneth Paltrow doet het zonder koffie, alcohol, zuivel, eieren, suiker, schaaldieren, diepzeevis, aardappelen, tomaten, paprika, aubergine, maïs, tarwe, vlees, soja of geraffineerde producten. Net iets te veel van net iets te weinig voor mij en dus wordt het nooit wat tussen Gwyneth en Mr. BrightSide. Neig je naast deze lichamelijke zuivering ook nog naar een spirituele detox, dan helpt Gwyneth jou met de ‘Jade eggs for your Yoni’ oftewel het vagina stomen met stenen en dit volgens de beste tradities van de Chinese dynastie. Ook hier zet ik met de glimlach mijn joker in.
De ene steen is uiteraard de andere niet maar stuk voor stuk zijn de voorbeelden hierboven kiezeltjes in de betekenislawine die ons langzaam maar onvermijdelijk en rijkelijk omarmt.
Jammer dat de supermarkten amper op deze veranderende tijdsgeest inzetten en hun verdienmodel ongewijzigd laten. Want ook met de betekeniseconomie valt een stuiver te verdienen. Vraag maar aan Gwyneth.
Proost!

Mr. BrightSide – aka Christophe Kempkes

Close
Go top