DWARS VERBONDEN

In 2018 is de telefoongids gevallen. De dikke pakkerd die trouw op onze deurmat verscheen en ons 138 jaar heeft gediend zal niet meer verschijnen. Hoe komt het toch dat we het vertrouwde zo laten vallen? Slechts 2 procent van de samenleving vond de telefoongids nog onmisbaar. Hij is overbodig geworden door de digitalisering van onze samenleving. Door nieuwe technologieën die ons dienen. En masse hebben we deze onomkeerbare trend omarmd.

Van de telefoonnummers van onze relaties, onze foto’s, onze films tot aan kritische bedrijfsprocessen: Nederland staat binnen Europa op de eerste plaats wat betreft digitale infrastructuur. Als het aan marktpartijen ligt, dan is Nederland in 2020 wereldwijd toonaangevend.

De overheid investeert voornamelijk in de fysieke infrastructuur als het spoor en de wegen. Voor marktpartijen is de digitale infrastructuur essentieel voor het ontwikkelen van nieuwe kennis, producten en diensten. Data, de basisgrondstof van deze trend, maakt dit mogelijk. Door digitalisering wordt grote hoeveelheden data gegeneerd in steeds kortere tijd.

Zo is negentig procent van de data die we vandaag de dag beschikbaar hebben gegenereerd in de afgelopen twee jaar

Slechts 0,5 procent wordt geanalyseerd. Deze Big Data kan je als bedrijf ook steeds innovatiever maken. Een belangrijke manier om te innoveren is namelijk co-creatie. Big data maakt het mogelijk om data en inzichten gemakkelijker te delen. Nu is veel data heel bedrijfsspecifiek. De verwachting is dat we co-creatie via het delen van data gaan prefereren boven de best geschikte datatoepassingen voor niet cruciale bedrijfsprocessen.

Vergelijk het met de camera van onze smartphone. Compacte camera’s die we ook in onze zak kunnen steken maken kwalitatief veel betere foto’s. Toch kiezen we voor de smartphone. Daarbij speelt het argument van één apparaat wel mee, maar de echte driver is dat we het zo gemakkelijk via what’s app en andere media kunnen delen.

Het genereren, opslaan delen en analyseren van data voor verschillende toepassingen kan er voor zorgen dat we dwars binnen organisaties en over organisaties heen met elkaar verbonden kunnen zijn om samen meerwaarde te creëren. Deze voordelen zorgen ervoor dat we een nieuwe manier hebben gevonden om het vertrouwde op een nog betere manier te doen.

Met elkaar verbonden zijn, dat blijft de essentie. Ook voor innovatie.

 

Reshma Ghisaidoobe

 

 

Bewaren

Bewaren

Close
Go top