DIY Healthcare

Komt er binnenkort een verandering in de gezondheidszorg en hoe ziet die eruit? Afgelopen maanden las ik diverse nieuwsberichten die gaan over de gezondheidszorg in Nederland. Het zijn berichten van onvrede over het functioneren van het huidige systeem. Zomaar een greep uit een aantal krantenkoppen: ’De duizend-dollarpil, of hoe een farmaceut de hoofdprijs vraagt’, ‘Apothekers willen maatregelen tegen ‘schofterige’ praktijken farmaceuten’, ‘Zorgverzekeraars werven liever gezonde jonge mensen als klant’, ‘Oudere patiënten met kanker krijgen in het ene ziekenhuis veel eerder een genezende behandeling aangeboden dan in het andere’.

Het is mij duidelijk, als samenleving verliezen wij steeds meer het vertrouwen in de goede zorg van onze gezondheidszorg. We ervaren het systeem als bureaucratisch, niet doeltreffend en duur. Dat verlies aan vertrouwen brengt risico’s met zich mee voor het huidige stelsel. Want wat doen we als jij en ik het niet meer vertrouwen? Inderdaad, we zoeken naar alternatieven. Andere mensen, andere manieren en andere organisaties. Waarschijnlijk kent u Jos de Blok, bekend van Buurtzorg Nederland. Hij komt volgend jaar met een nieuwe verzekering op de markt ‘zorgeloos’. De doelstelling is eenvoudig: het kan beter, het kan goedkoper, wij richten ons op de kerntaak; het verlenen van zorg.

Maar er zijn nog twee andere maatschappelijke veranderingen, die met elkaar kunnen leiden tot een grote verandering in de gezondheidszorg. Er is namelijk veel kennis beschikbaar over gezond leven. Denk aan boeken als: de voedelzandloper, door Kris Verburgh of het boek: Hoe word je 100? geschreven door William Cortvriendt. Daarnaast bieden diverse universiteiten MOOC’s (Massive Open Online Courses) aan, ook op het gebied van geneeskunde.

Recent hebben de Europese ministers van de EU besloten dat in 2020 alle wetenschappelijke artikelen uit Europese landen, gratis beschikbaar moeten zijn voor alle inwoners

Daarmee wordt steeds meer (wetenschappelijke) kennis over ziekte, het voorkomen daarvan en gezondheid, beschikbaar voor een groot publiek.

Ook wordt het steeds makkelijker om met mobiele apparatuur diverse zakten te meten en te registreren waaronder bloeddruk, suikergehalte, hartritme en recentelijk is er een mobiele echo scanner ontwikkeld waarmee je het ongeboren kind kunt zien.

PreVue Pregnancy eTextile, Doug Bonderud

Door deze mobiele technologie kan veel zorg buiten de huisartsenpost of ziekenhuis verleend worden door burgers zelf.

Als we het vertrouwen verliezen in de huidige gezondheidszorg, wordt het door de beschikbare techniek en gratis kennis wel erg makkelijk om zelf voor dokter te spelen. Wanneer er echt een probleem is, dan is er altijd een ziekenhuis in de buurt, voor het specialistische werk. Maar meer en meer kunnen wij zelf invloed uitoefenen op onze gezondheid. Volgens mij is de trend gezet richting de Do-It-Yourself-Healthcare. Wel met de specialisten op de achtergrond, voor het geval wij er zelf niet meer uitkomen.

 

Hans Knook

Beeldcredits: PreVue Pregnancy eTextile, Doug Bonderud

Moocs: https://www.mooc-list.com

 

Close
Go top