DESIGN WORKS

Innovatie met design in de hoofdrol, ik hou er van. Ik was dan ook blij om het volgende bericht in de Volkskrant te lezen: Met de Berlijnse stadsschoen sneak je voor een prikkie de U-bahn in. Waar gaat het precies over? Het Berlijnse vervoerbedrijf BVG bestaat 90 jaar en ter ere van dit feestelijke feit brengen ze in samenwerking met Adidas een innovatieve sneaker op de markt: op de tong van deze schoen zit de officiële jaarkaart voor metro, tram en bus vastgestikt.

Voor mij tikte het alle boxen aan:
Innovatief. First time you can pay with a shoe.
Mooi & hip design. Funny detail: het ontwerp is gebaseerd op de kleuren van het interieur van de Berlijnse metro: zwart, geel in combinatie met de confettiprint van de stoeltjes
Aantrekkelijk prijs. De sneakers kosten 180 euro, een OV jaarabonnement 760 euro. Needless to say more.
Exclusief. In principe is iedereen de doelgroep, maar met maar 500 stuks is het een echt collectors item geworden, waarvoor mensen in de rij gingen staan.
Imago change. Het ouderwetse en door veel vertragingen geplaagde BVG kon wel een image boost gebruiken. En yess, missie gelukt, de BVG is cult geworden!! Oké, het is natuurlijk een goed uitgevoerde marketing stunt door een reclame bureau, maar toch komt het sympathiek over op mij.

Het inzetten van design als enabler voor innovatie komt steeds vaker voor. Waarom is design zo belangrijk bij innovatie? De thought leader op dit gebied is creative thinker Daan Roosegaarde.
Hij weet als geen ander hoe belangrijk creativiteit is. In één van zijn keynotes zei hij laatst nog:

‘We leven in een tijd waarin creativiteit ons échte kapitaal is’

Met zijn nieuwste project ‘Icoon Afsluitdijk’ heeft hij wederom bewezen wat design (Roosegaarde spreekt liever over schoonheid) voor impact heeft. In het kader van de langdurige opknapbeurt van de Afsluitdijk gaf Rijkswaterstaat hem de opdracht (kosten 10 miljoen euro!!) om de iconische waarde van de dijk te versterken. Dat resulteerde in drie kunstwerken op en rondom de dijk: Glowing Nature, Windvogel en Gates of Light.

Voor het blijvende kunstwerk Gates of Light zijn 60 oude sluisgebouwen voorzien van een reflecterende laag. Die laag licht op door de koplampen van auto’s.


 

De kolossen krijgen daardoor niet alleen een elegante schoonheid – je ziet eindelijk dat ze in de jaren dertig in art-decostijl zijn gebouwd – het herinnert automobilisten er ook aan dat zij over een infrastructurele mijlpaal van wereldformaat rijden.

De meeste mensen denken over een bestaande wereld, terwijl we juist een nieuwe willen bouwen. Designprojecten kunnen ons helpen dingen te zien die we eerder niet zagen. Ze provoceren. En dat maakt dat de kracht om dingen te veranderen ligt bij design.
Design works.

 

ihavethisthingwithtrends

 

Beeldcredit: Adidas / Studio Roosegaarde

 

Close
Go top