De paradox van kwetsbaarheid

Eind vorige eeuw was nog het credo dat je ‘in control’ moet zijn als manager met alle daarbij passende kwaliteiten als ‘resultaten, succes, daden, ratio, macht, kracht en competitie’.Het mag duidelijk zijn dat in de huidige wereld van nieuwe technieken, veel hectiek en onvoorspelbaarheid dit niet meer past.
‘Stel je kwetsbaar op als leider’ is het huidige mantra in de moderne management literatuur.

Onder invloed van de bestseller ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en de meer dan 20 miljoen keer bekeken TED talk van de Amerikaanse psycholoog en professor Brené Brown groeide de laatste jaren de aandacht voor het belang van je kwetsbaar opstellen. Is dit haalbaar in de boardroom van het bedrijfsleven nu en in de toekomst?
En wat is kwetsbaarheid nu eigenlijk?

De definitie in de Van Dale luidt:
1) vatbaar voor verwonding
2) erg gevoelig

Als je dat zo leest, begrip je ook meteen waarom kwetsbaarheid zo gevoelig ligt. Dit zijn geen prettige woorden voor organisaties of managers, ze klinken als een teken van zwakte en zwakte is riskant.
Hanteer je de definitie van Brené Brown, dan  betekent kwetsbaarheid het trotseren van onzekerheden, risico’s nemen en emoties tonen.

Het tonen van kwetsbaarheid geeft ons emoties als verbondenheid, geluk, moed, empathie & creativiteit

En laten dit nou net de elementen zijn die we nodig hebben in een tijd waarin leiding word gegeven aan millenials en agile & scrum onze nieuwe bedrijfsreligie is.


Terug naar de realiteit en die is helaas wat weerbarstiger dan we denken. Om je als manager kwetsbaar te durven opstellen is een veilige en prettige werkomgeving nodig waar geen wantrouwen is. Insead hoogleraar leiderschapsontwikkeling Manfred Kets de Vries denkt dat we nog niet zo ver zijn.

Veel leiders zijn bang te worden afgerekend op een fout en trekken daarom een muur op. Ze raken afgesloten van hun gevoelsleven en omhullen zich met een schild. Ons brein haat pijn, we zijn bang om gekwetst te worden.
Dit blog is een pleidooi voor managers om hun gevoel te laten zien. Heb het lef dit te durven! Gooi je schild af. Op naar betekenisvolle samenwerkingen waarin we allemaal durven onszelf te zijn!!

‘ihavethisthingwithtrends’

Close
Go top