De consument als vakman (DIY)

Natuurlijker dan de industrie!

Dat we steeds meer waarde hechten aan producten die met aandacht, puur en echtheid zijn bereid is bekend. We willen weten waar producten vandaan komen, welke ingrediënten erin zitten en door wie het is gemaakt. Niets voor niets is er een ‘ambachtelijke’ naam gegeven aan  Van Dobben kroketten, Holtkamp gebakjes en Brood van Menno. Marketingtechnisch verkopen ze beter dan dezelfde kroketten, gebakjes of brood waar geen naam van de vakman aan is verbonden.

Een vakman (of ambacht) is terug te voeren naar de Middeleeuwen. Een ambacht is handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen. Ook nu nog is de ambachtseconomie een belangrijke sector in de Nederlandse economie. In Wikipedia lees ik dat er in de sector ruim 800.000 vakmensen in 420.000 ambachtelijke ondernemingen werken. Niet meegerekend daarbij zijn allen die volgens het Do-It-Yourself principe ook te definiëren zijn als vakman. En dat zijn er veel.

Een maand geleden is de eerste DIY Soap winkel in de van Woustraat, Amsterdam geopend. De webshop bestaat al ruim een jaar langer. Ze verkopen er natuurlijke en biologische huid- en haarverzorging om thuis af te maken (DIY). Het betreft niet alleen zeep, maar ook (scrub)crème, bodylotion en shampoo producten. Erica, de eigenaresse vertelt: ‘We verkopen  naast de DIY pakketten en onze kant-en-klare producten ook losse ingrediënten, zodat je zelf je skincare ter plekke samen kan stellen.’ In de winkel zie ik ingrediënten zoals Dode Zee-zout, Epsom zout, zeewier, bijenwas, rode klei etc. Er staat een weegschaal om de hoeveelheden nauwkeurig te meten.

Het idee voor DIY Soap is in de zomer van 2015 ontstaan. Erica was al jaren op zoek naar goede, natuurlijke huid- en haarverzorgingsproducten voor haar eigen dochter met huidproblemen. Veel huidverzorgingsproducten uit de winkels bevatten stoffen die op de langere termijn schadelijk zijn voor de huid.

Zelfs een product dat ‘natuurlijk’ wordt genoemd, wil niet automatisch zeggen dat het gaat om een biologisch product dat voorkomt dat er gifstoffen via de huid in het lichaam terecht komen

Het voordeel van de DIY verzorgingsproducten is dat het natuurlijke ingrediënten bevat en je weet precies weet wat erin zit, omdat je het zelf gemaakt hebt. De crèmes die Erica zelf maakt, werken voor haar dochter beter dan de producten van de apotheek.

sandra

De DIY pakketten worden in weckpotten verkocht. Wanneer het product op is, kun je de weckpot opnieuw gebruiken en alleen de ingrediënten opnieuw bestellen. Het zijn dus ook nog eens duurzame verpakkingen! Erica wilde op een maatschappelijke manier haar bedrijf vormgeven en met haar ervaring in de zorg & welzijnssector wist ze hoe ze dat kon inrichten. De producten worden gemaakt en ingepakt door mensen in een dagbesteding. Opvallend veel Australiërs komen in de DIY soapwinkel. ‘Australiërs zijn veel meer met duurzame verpakkingen en natural skin care bezig dan de Nederlanders’, vertelt Erica.

Ik ben vooral enthousiast over het totaal concept. Het is een product dat je met natuurlijke ingrediënten zelf maakt en dat met hulp van mensen met een handicap op een duurzame manier is verpakt. Zo wil ik ook wel een vakman worden!

 

Sandra Mathijssen

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Close
Go top