Luizen in de pels worden redders van de aarde

Op dit moment werk ik voor een opdracht in een innovatieteam. Een groep technologische ontwikkelaars die hun werkzaamheden en voortgang nauwgezet bijhoudt in termen van ‘sprints’, ‘stories’ en ‘bugs’. De bugs zijn met alarmerend rood aangeduid in de planning. Aandacht moeten ze krijgen: zo snel mogelijk eruit.

Omarmen in plaats van wegmeppen
Of het nu technologische bugs zijn of natuurlijke zoem- en kriebelbeestjes, wij Westerlingen krijgen een naar gevoel bij insecten. We ‘developen’ of meppen ze zo snel mogelijk weg. Hoe ironisch is het dat juist insecten nu worden aangemerkt als oplossing voor het nabije wereldvoedselprobleem en de grote belasting van de aarde?

Willen we overleven, dan moeten we insecten niet alleen leren tolereren

Nee, we moeten ze omarmen en zelfs één met ze worden. Een enorme culturele verschuiving.

Fooddesigners bieden hulp
Terwijl 80% van de wereldbevolking al insecten eet, moet de Westerling nog flink geholpen worden om de grote ‘mindset-shift’ te maken. Voor velen is het onwaarschijnlijk en ondenkbaar om een hele krekel of sprinkhaan, met alles erop en eraan te verorberen. Dat hoeft ook helemaal niet. Insecten zijn een prima grondstof voor producten die we al kennen. Denk aan insectenpasta of -proteïnerepen, buffaloworm-hamburgers of jawel, krekelchips. Tijdens de Salone del Mobile 2017 presenteerde Carolien Niebling sprinkhaansalami en insectenpaté: een combinatie van traditionele bereidingstechnieken met ‘nieuwe’ ingrediënten.

Ria

Ontwikkelingen voor pioniers
De early adaptors danwel foodavonturiers kunnen al een stapje verder. Die kopen de beestjes vers of gedroogd en kunnen erop los experimenteren in hun eigen keuken. Diverse websites ondersteunen hen met informatie en inspiratie. En de Universiteit van Wagingen (WUR) houdt voor je bij welke eetbare soorten er zijn. In de tussentijd wordt er gewerkt aan thuisoplossingen, zoals de ‘insectenboerderij’ een ontwerp van Katherina Unger. Een strak vormgegeven unit met laatjes waarin je zelf tot 500 gram insecten per week kunt kweken. Zouden de technologen die hieraan werken ook ‘bugs’ tegenkomen…?

Ria Geraets-Heijen
More than Mayo foodconcepts

Beeldcredits: Ria Geraets-Heijen

Bewaren

Close
Go top