Amsterdam, Little China?

 Ik woon en werk in een klein landelijk dorpje in Noord-Holland en de afgelopen jaren ben ik weinig in Amsterdam geweest. Tot voor kort. Momenteel kom ik er wekelijks. En eerlijk gezegd, iedere week overvalt Amsterdam mij. Ik vind het druk! Eerst dacht ik dat het aan mij lag. Maar bij nader onderzoek blijkt dat mijn gevoel klopt. Het is drukker geworden in Amsterdam!

Amsterdam is in trek bij de toerist. Per jaar komen er gemiddeld 2 miljoen toeristen uit eigen land en 5 miljoen uit het buitenland. Wat mij opvalt is dat er, naast de ‘standaard’ toerist zoals de Duitsers en Britten, veel Chinese toeristen rondlopen. Niet de oudere sloffende Chinezen, maar juist de jong, goedgeklede millennials. De kinderen (18 tot en met 34 jaar) van die sloffende Chinezen.

Zijn Chinese millennials anders dan Europese of Nederlandse?
Van de Chinese bevolking is ruim 28% een millennial: 382 miljoen om precies te zijn. Ze zijn de eerste generatie in de geschiedenis van China die opgegroeid is in welvaart en sociale stabiliteit. De prognose is dat zij gaan reizen. Al komt er maar 0,05% naar Amsterdam, dan komen er nog steeds 1 miljoen Chinese reizigers bij!

De Chinese millennials reizen om de beleving, geven graag geld uit aan lekker eten en activiteiten. Het delen van hun ervaring via sociale media is een fundamenteel onderdeel van het reizen. Net zoals hun Europese verwanten. Maar het verschil ligt in het feit dat millennials uit China status- en merkgericht zijn. Bij de Europese millennials leeft dat anders. Materiële zaken dragen bij aan gemak, niet aan geluk.

De Chinese millennials hebben een hoog budget te besteden.

Zij geven tijdens hun verblijf gemiddeld €1.200,- per persoon uit. Dit is het dubbele ten opzichte van andere toeristen. Dus voor de economische ontwikkelingen van Amsterdam is dit zeer positief

Kan Amsterdam deze grote stroom wel aan?
Om de grote stroom toeristen, en dan vooral die uit China te ‘managen’ heeft Amsterdam nog wat uitdagingen aan te pakken. Met creativiteit, inzet van gebiedsmarketing, crowdmanagement en WeChat zou het kunnen lukken. Zodat de Chinese toerist gespreid Amsterdam en omgeving bezoekt.

43beeae1b5f6668a63c4c8470fa32d88

De Chinese millennial gebruikt WeChat. Deze sociale media app heeft alles in één. Door inzet van dit sociale media platform kan Amsterdam de Chinese millennials aanspreken die naar Nederland af reizen. De Aziatische volgers kunnen welkom geheten worden in Amsterdam met bijvoorbeeld een ABC van toeristische attracties in de vorm van video’s en foto’s. Waarbij de attracties die rustiger zijn als eerste gepromoot worden. Of een vlog van een (Chinese) beroemdheid die de Europese gewoontes toelicht door middel van do’s en don’ts. Zodat wij niet overal Chinezen treffen die te onpas hun behoeften doen op straat. Of op straat spugen, net voor je voeten.

Maar wat als gemeente Amsterdam niets onderneemt? Wordt Amsterdam dan Little China? Of….. zijn de eerste stappen al gezet? Want de Bijenkorf is reeds gericht op de Aziatische shoppers. De Zeedijk heeft een straatnaambordje in het Chinees. De lokale Chinese middenstand floreert goed en er komen 8 hotels speciaal voor Chinese toeristen aan de rand van Amsterdam.

Vaarwel Amsterdam, Hallo China

再见,永别了阿姆斯特丹(荷兰), 喂,哈罗中国
zài jiàn ā mǔ sī tè dān hā luó zhōnɡ ɡuó

 

Pamela Hemmekam

Bronnen: Bloomberg, Financieel Dagblad, Nederland Bureau voor Toerisme
Het Millenial misverstand
Asociale chinese toeristen bij thuiskomst openbaar vernedert
De kracht van de chinese toerist
Groot-Amsterdam krijgt acht hotels voor Chinese toeristen

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Go top