Als het aan de dag lag…

Maandag, ik start lastig op en dit is niet de eerste keer. Ik vraag me af waarom ik voor de zoveelste keer de kat voeder en een broodtrommel klaar maak voor mijn zoon. Mijn eigen eetlust vergaat me wanneer de grote levensvraag opdoemt: “Wat heeft het eigenlijk allemaal voor zin?”
Oh wacht… het is Blue Monday! Ofschoon ik een hekel heb aan Valentijnsdag, Rokjesdag en wat er al niet meer is, Blue Monday spreekt mij aan en komt me tevens goed uit. Vandaag hoef ik me tenminste niet af te vragen wat er met mij aan de hand is: het ligt gewoon aan de dag.

Wat voor dagen zijn er allemaal en kan je zomaar een dag in het leven roepen?
Ha! Alle themadagen zijn te vinden op fijnedagvan.nl. Heb je naast de bekende dagen zoals Dierendag, Prinjesdag en Wereld Aidsdag ooit gehoord van: ‘Dag van de linkshandigen’, ‘Dag van de alimentatie’ of de ‘Dag van de dwerg’? (Deze laatste is overigens niet voor kleine mensen, maar voor het dwergkonijn). Er zijn inmiddels meer ‘Dagen van’ dan het jaar dagen telt. Alleen in juli en augustus is nog aardig wat ruimte. Geestig genoeg zie ik daar op 1 juli ‘de dag van de komkommer’.

Een journalist van NRC Next heeft in 2014 als experiment de ‘Dag van je ex’ opgericht. Om te kijken hoe makkelijk het is om een eigen Dag in het leven te roepen en wat daar voor nodig is. Het blijkt best eenvoudig: kies een dag, kies een onderwerp waar de mensen zich bij betrokken voelen en maak de dag relevant. Stop niet na een jaar, een ‘Dag van’ heeft tijd nodig om te groeien.

Wat gebeurt hier?
Naast de traditie-dagen zijn er de laatste jaren een heel aantal Dagen opgericht door commerciële initiatiefnemers. Doordat ze een maatschappelijk thema aan de dag verbinden, heb je nauwelijks in de gaten dat er een commercieel belang achter schuilt. Denk aan de Burendag van Douwe Egberts, een dag waarin we aandacht hebben voor onze buren zodat er niemand zal vereenzamen. En de Nationale pannekoekendag, een idee van Koopmans.

Hmmm…slimmeriken zijn het. Mooie initiatieven, maar ik voel me toch een beetje in de maling genomen.

We waren toch met z’n allen op zoek naar echtheid?

Het leven moet gevierd worden
Nou ja wat is er eigenlijk ook mis met het vieren, het is een positief fenomeen. Er zijn in ons land inmiddels 801 festivals. Muziek, food,  film, er zijn talloze dagen waarop mensen en masse met elkaar dansen, eten, kijken, luisteren, zingen. Waar komt deze grote behoefte om te vieren vandaan?

Afbeelding1

Is het misschien om even alle ellende te vergeten die er om ons heen en in de wereld afspeelt?

Of is het een tegenreactie op het individualisme van de afgelopen jaren?

Best begrijpelijk dat je na vijf digitale werkdagen behoefte hebt aan echt contact. Contactdag zou niet misstaan in de lange rij.

Terug naar de orde van de dag. Blue Monday ligt achter ons, tijd om iets te vieren! Op 26 januari, is het de nationale gedichtendag. Ter ere daarvan deel graag mijn lievelingsgedicht met jullie: “Voor een dag van morgen” van Hans Andreus.

Zonde om hiermee te wachten tot 21 maart, Wereldpoëziedag.

Julia Brants

 

Beeldcredits: Julia Brants

Close
Go top