ALLERGIE IN DE HORECA kans o(~p)(~f) besmetting?

Een aantal jaren had ik last bij het eten van een croissant of drinken van de 2e cappuccino. Het bleek een lactose intolerantie. Hoe ga ik dat doen met mijn wekelijkse etentjes met vrienden en familie? De oplossing in de horeca is kort en krachtig. We halen het er gewoon uit.
En daar zit je dan met een broodje en een schijfje komkommer.

Op Instagram zijn er wereldwijd 467.899 berichten gedeeld met hashtag #allergies en ruim 14 miljoen met #glutenfree

Ik hoor het veel om mij heen. Maar wat zijn nou echt de cijfers? In Nederland wordt geschat 1 tot 3% van de volwassenen en 4 tot 6% van de kinderen een voedselovergevoeligheid heeft. Hoeveel gevallen daarvan een allergie hebben is onduidelijk. [1].
Opvallend is dat de zelfdiagnose ruim 4 keer zo hoog is met 12%. [2]

Gezonde levensstijl en voeding wordt steeds belangrijker voor de consument.
Meer transparantie over herkomst van producten en ingrediënten. Er is meer bewustzijn voor de invloed van voeding op lichaam en geest. Zo zijn er mensen overtuigd dat gluten zorgen voor minder energie. Is er een verband tussen deze bewustwording en de cijfers voor zelfdiagnose? Onderzoekgegevens zijn hier niet over bekend, maar het zou een verklaring kunnen zijn.

Een uitdaging voor de horeca.
Sinds 2014 is elke horecaondernemer verplicht om allergeneninformatie te geven aan gasten die daarom vragen. Een groot deel van de mensen (ruim 92% !) met een voedselovergevoeligheid ervaart problemen met het uiteten gaan [3]. Andersom zorgt het wijzigen van gerechten voor irritaties onder het keukenpersoneel volgens de website van WeareHoreca. Zelf heb ik regelmatig gerechten teruggestuurd die toch niet melkvrij waren. Zelfs ondanks het kenbaar maken tijden de reservering, aan tafel en nog een extra check door de chef.

lactose

Toch zijn er bedrijven die hier slim op inspelen. Proeflokaal Bregje heeft een QR-code op de menukaart die je verwijst naar een speciale pagina. De belangrijkste allergenen staan daar, klik ze aan en je ziet wat je wél kunt eten. Op Lowlands werd er een pinda-vrije satésaus geserveerd door Vrij Voedsel. En wil je nog op reis dit jaar? Er bestaan inmiddels ook allergievrije vakanties.

Mijn persoonlijke advies aan de horeca?
Geef evenveel aandacht aan alle gasten en geef ze een welkom gevoel.
Zorg dat de gast op zijn gemak is, hij vertrouwd tenslotte zijn gezondheid aan je toe.
Wees creatief in het maken van een heerlijk en creatief gerecht. Wellicht staat dan bij de volgende social media post ook jou naam staat naast de hashtag #allergiefree.

Karin Van den Broek

[1] Nationaal Kompas volksgezondheid van het RIVM en Ministerie van VWS / RIVM rapport: Ons eten gemeten
[2] GFK Zuivelbarometer | Zuivel en gezondheid | Hoe vaak komt zuivelovergevoeligheid voor?
[3] Allergieplatform | Artikel proeflokaal Bregje | Proeflokaal Bregje

 

Beeldcredit: Karin Van den Broek

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Close
Go top