TAAL & TRENDS

Taal is zeg maar echt een (jouw) ding!
Martine Koelemeijer & Donata van der Rassel | Basic tool


Taal is overal en houdt veel meer in dan je d’s en je t’s op de juiste plaats zetten. Of je nu een kort stukje opstelt voor social media, een blog schrijft of een paar zinnen in een visuele presentatie zet. Een goede tekst begint met weten wat je wilt zeggen en tegen wie je dat wilt zeggen, een structuur bedenken en vervolgens je verhaal pakkend beginnen, nauwgezet uitwerken en voorzien van een goede titel. Als trendwatcher moet je bovendien in een paar zinnen kunnen vertellen wat de boodschap en rode draad van je onderwerp is.

In deze serie van drie workshops richten we ons op de verbetering van jouw schrijfvaardigheid. Je leert structuur aan te brengen in wat je wilt zeggen, de juiste argumenten te kiezen, hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden en storende taalfouten te vermijden. Na deze workshop weet je wat je wilt vertellen, hoe je daar een pakkend verhaal van maakt, welk jargon je gebruikt en hoe je kort maar krachtig formuleert. Je blogs worden scherper, je artikelen helderder, je taaluitingen pakkender en over elk woord in je visuele presentaties is goed nagedacht.

Opzet
Dag 1: Het belang van taal: toegespitst op social media
Dag 2: Blogs en artikelen schrijven
Dag 3: Doelgroepgericht en met een unieke stijl schrijven

Dag 1
Algemene presentatie met voorbeelden en theorie:
– Hoe tekst en beeld elkaar kunnen versterken – of juist niet
– Het belang van een doordachte tekst in kortere uitingen
– Storytelling en wat daar soms fout gaat
– Taalbloopers

Dag 2
Algemene presentatie met voorbeelden en theorie om te tonen hoe het fout of juist goed kan gaan in blogs en/of artikelen.
Bespreking van de geschreven blogs.
Taaloefeningen: drogredenen, structuur van een tekst, titels (en ondertitels), hoofd- en bijzaken, intro’s en leads, verschillende schrijfstijlen (persoonlijk, zakelijk, objectief, subjectief).

Dag 3
Algemene presentatie met voorbeelden en theorie om aan te tonen hoe een doelgroep vraagt om een specifieke manier van schrijven en wat daar mis kan gaan. Hoe kun je je onderscheiden met een voor jou unieke stem.

Over Boektopia
Martine Koelemeijer en Donata van der Rassel zijn beiden Neerlandici, alsmede gecertificeerd trendwatcher. Samen vormen zij Boektopia: Trendwatching voor het uitgeef- en boekenvak. Als uitgevers begeleiden zij al jaren verschillende auteurs bij het schrijven en op de markt brengen van hun boek. Bovendien werken zij al meer dan twintig jaar beroepsmatig met taal.


Praktisch
Dag 1 Maandag 5 maart | 9.30 – 13.00
Dag 2 Maandag 26 maart | 9.30 – 13.00
Dag 3 Maandag 16 april | 9.30 – 13.00
Maximaal aantal deelnemers: 12 personen
Trendstudio ROZENBROOD
€ 600,- excl. btw, inclusief koffie, thee en iets lekkers.

Voor (oud)cursisten en andere trendprofessionals.

Inschrijven kan tot uiterlijk 19 februari via het inschrijfformulier.

Close
Go top