Museum van de 21ste eeuw


Futuristisch museum
Het museum Fondation Louis Vuitton is een imponerend, futuristische ‘totaal’ museum.
Een cultuurcentrum met een wisselwerking tussen de stedelijke omgeving en de mogelijkheid om cultuur ontvangen en de ruimte te geven. Een startpunt voor de toekomst van Europese musea in de 21ste eeuw?

LVF
De Louis Vuitton Foundation (LVF) is een uitgesteld geschenk van Bernard Arnault, van de LVMH groep, aan de stad Parijs. Het gebouw is ontworpen door de architect Frank Gehry, bekend van het Guggenheim Museum in Bilbao.

Museum van de 21ste eeuw
De LVF is een eigen cultureel initiatief, gericht op bevordering en ondersteuning van de hedendaagse kunst, voor een breder (internationaal) publiek. Voor Parijs, is de LVF een nieuw cultureel avontuur. Het verschijnt op een nieuwe plek aan de rand van de stad. De LVF is gewijd aan de (hedendaagse) kunst en wil graag een forum zijn voor kunstenaars en ontmoetingen. De LVF is een privaat museum, gebouwd met de verkoop van luxe lederwaren, maar die de ‘eenvoudige relatie’ wordt op geen enkel moment in het hele gebouw gemaakt of gevoeld.

Het museum laat ons ervaren dat LV zijn oorsprong kent; die van een authentieke vakman met oog voor detail.

Cultuur en urbanisatie
De kracht van het gebouw van de LVF is het spel tussen erfgoed, urbanisatie, landschap, natuur en cultuur. Op de begane grond een openluchttheater voor Griekse tragedies, maar ook tentoonstelling en filmzalen voor exposities en ontmoetingen. De foundation geeft de oorsprong van cultuur intrinsiek de ruimte om samen te komen en ons te laten reflecteren met onze cultuur.
 
Het dakterras van Parijs
De hoogste verdiepingen van de LVF spelen met het Bois de Boulogne. En daarmee wordt de rauwe urbanisatie van Parijs tot schoonheid gemaakt.
 

ellen 3 beeld
De dakterrassen van het gebouw verspringen van hoogte en geven steeds een andere blik op Parijs. Iedere uitkijk door de staalconstructies van het gebouw geeft ons een ander Parijs, een andere lucht, een andere blik op de verstedelijkiing.
 
Private musea
Musea zijn vaker ontstaan uit privé collecties van verzamelaars, dat is niet nieuw. Cultuur kent de angst dat deze grenzen tussen commercie en cultuur vervagen. Ons producten of keuzes worden opgedrongen om over te gaan tot consumeren. De LVF laat ons zien dat er geen opgedrongen commercie hoeft te zijn. De keuze om de bezoeker in het gebouw de schoonheid van de stad te ervaren en daarmee ons als bezoeker bewust te laten worden van onze stedelijke ‘eigen omgeving’ (lees: cultuur) toont ons de hand van een authentieke ambachtsman.
 
Schoonheid, plezier en zintuigen
Het museum van de 21ste eeuw laat ons in één gebouw reflecteren op kunst, cultuur, stad en natuur. Het geeft een verlangen naar meer.
 
Ellen Groenveld
Museumwebhops.nl
 
Afbeelding van website Louis Vuitton Foundation en privé.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Go top